Ciasto kruche

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Warto znać przepis na kruche ciasto, aby szybko przygotować bazę do szarlotki czy sernika krakowskiego. Kruche ciasto można też mrozić i dzięki temu skrócić czas przygotowania pysznego deseru. Kruche ciasto po drobnych modyfikacjach nada się również do wytrawnych wypieków. Podpowiadamy niezawodny przepis na kruche ciasto.

Ciastakruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 225 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Kruche ciasto – przepis:
    Na początek mąkę należy wysypać na tortownicę. Następnie trzeba dodać zimne masło, cukier i proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki na kruche ciasto należy posiekać. Ważne, aby rozdrobnić masło i uzyskać konsystencję piasku. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka i śmietany. Masę na kruche ciasto należy dokładnie zagnieść, aby było gładkie i sprężyste. Kruche ciasto przed pieczeniem należy włożyć do lodówki na 30 minut.
  • iStock-maka-pszenna-min2.Następnie po schłodzeniu kruche ciasto trzeba rozwałkować i według wybranego przepisu piec przez około 25 minut w formie na tartę lub około 15 -20 minut jako ciasteczka. Kruche ciasto można dekorować na przykład rozpuszczoną czekoladą lub posiekanymi orzechami.

Porady

Do kruchego ciasta możemy dodać kakao - otrzymamy inny kolor, co możemy wykorzystać przy wypiekaniu ciasteczek. Ciasto kruche nadaje się do słodkich i wytrawnych wypieków.

Kruche ciasto zawiera w przepisie:

  • zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej

Notka redakcyjna

Kruche ciasto – jak zrobić kruche ciasto?


Kruche ciasto w tradycyjny sposób powstaje z połączenia mąki pszennej, masła i jajek. Czasem spotyka się przepisy z dodatkiem śmietany, zimnej wody i środa spulchniającego np.: sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Jeżeli kruche ciasto jest przygotowywane na podwieczorek, to polecany jest dodatek cukru. Do podkreślenia słodkiego smaku warto dodać szczyptę soli. W łatwiejszy sposób kruche ciasto będzie zrobione z cukrem pudrem. Nie będzie zawierało grudek i będzie równomiernie słodkie. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne. Najlepiej kruche ciasto przygotowywać na zimnej desce lub na ochłodzonym blacie. Chcąc przyspieszyć wykonanie kruchego ciasta, można zrobić je w robocie kuchennym. Wtedy zimne składniki na kruche ciasto zostaną natychmiastowo połączone.


Jeżeli kruche ciasto przygotowywane jest na wytrawną tartę to do ciasta można dodać przyprawy. Na przykład świetnie sprawdzi się kumin (kmin rzymski), kminek, czarnuszka, majeranek, a nawet kurkuma. Kruche ciasto przyda się do przygotowania kiszu lotaryńskiego (quiche lorraine). Do jego przygotowania poza składnikami na kruche ciasto potrzebny będzie boczek wędzony, cebula, śmietana i jajka. Wędzony boczek należy podsmażyć z cebulą na złoty kolor ułożyć na podpieczonym kruchym cieście, a następnie zalać płynem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch można posypać startym żółtym serem. Kruche ciasto w wersji lotaryńskiej często podaje się z kieliszkiem wina.
Chcąc przygotować kisz warzywny, trzeba najpierw umyć marchewki i brokuły, a cebulę obrać. Następnym krokiem jest drobne pokrojenie marchewki i cebuli, potem trzeba dodać brokuły oraz posiekany czosnek. Ser na kisz należy utrzeć i wymieszać z przygotowanymi składnikami. Tak przygotowaną masę powinno się ułożyć na cieście. Jajka należy rozmącić, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową i solą. Płyn śmietanowo-jajeczny należy wylać na masę warzywną i nadal zapiekać około 20 minut w tej samej temperaturze. Kisz jest gotowy do podania.


Kruche ciasto – jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę?


Kruche ciasto na szarlotkę warto wzbogacić o słodkie przyprawy np.: cynamon, imbir lub kardamon. Ciekawostką jest, że kruche ciasto można w składzie dowolnie urozmaicać. Świetnie smakuje szarlotka, w której zamienimy część mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Warto również eksperymentować z rodzajami mąki. Szarlotka na mące pełnoziarnistej będzie bardziej sycąca i dostarczy potrzebnego błonnika. Kruche ciasto również przygotowywane jest z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wtedy kruche ciasto jest bardziej chrupiące. Kruche ciasto na szarlotkę można przygotować z zastosowaniem jedynie żółtek zamiast całych jajek.
Warto wiedzieć, że kruche ciasto w wersji wegańskiej można zrobić poprzez użycie oleju kokosowego i śmietany kokosowej. Chcąc zrobić szarlotkę z bezą, można białka zastąpić płynem z gotowania ciecierzycy (tzw. aquafaba).


Kruche ciasto – jak zrobić rogaliki z ciasta kruchego?


Aby przygotować rogaliki z ciasta kruchego należy przygotować 2 szklanki mąki pszennej, kostkę masła, 2 żółtka, 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany, ćwierć szklanki cukru pudru oraz szczyptę soli. Do nadziewania warto sięgnąć po konfiturę lub twardą marmoladę. Na początek należy przygotować kruche ciasto poprzez zagniecenie wszystkich składników. Kruche ciasto należy zawinąć w woreczek lub przykryć folią spożywczą by nie wysychało. Następnie trzeba włożyć do lodówki i schłodzić przez około 3 godziny. Następnie kruche ciasto trzeba wyjąć z lodówki i podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza powinno się wyciąć z ciasta koło.
Kolejnym krokiem jest podzielenie kruchego ciasta na 8 trójkątów. Sposobem przypomina dzielenie ciasta jak pizzę. Na każdy trójkąt należy nałożyć czubatą łyżeczkę konfitury lub twardej marmolady i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego kruchego ciasta. Rogaliki z ciasta kruchego należy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ciasto należy piec około 15 minut w temperaturze 190°C, aż osiągnął złoty kolor. Po wystudzeniu rogaliki z kruchego ciasta można posypać cukrem pudrem.


Kruche ciasto – ile piec kruche ciasto?


Kruche ciasto piecze się od 8 do nawet 45 minut. Wszystko zależy od tego, co zostało przygotowane z kruchego ciasta. Drobne ciastka cienko rozwałkowane będą wymagały jedynie kilku minut w piekarniku. Natomiast szarlotka z kruszonką i bezą może być pieczona blisko godzinę. Kruche ciasto, z którego przygotowuje się wytrawne tarty, potrzebuje jedynie 20 minut w piekarniku.
Warto wiedzieć, że kruche ciasto na szarlotkę czy tarty piecze się dwuetapowo. Najpierw podpieka się spód ciasta, nakłuwając go widelcem, wykładając papierem do pieczenia i obciążając fasolą, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Pierwszy etap pieczenia to około 10 minut. Następnie wykłada się farsz. W zależności czy jest to ciasto na słodko, czy na wytrawnie na wierzchu układa się kruszonkę lub ser do zapieczenia.


Kruche ciasto – w jakiej temperaturze piec kruche ciasto?


Kruche ciasto powinno być pieczone w 180°-190°C. Najkorzystniej bez termoobiegu. Z opcją rozgrzewania piekarnika od góry i od dołu. Jeżeli chcemy przyspieszyć czas pieczenia kruchego ciasta, to warto pamiętać o zmniejszeniu temperatury podczas wypiekania.


Kruche ciasto – jaka mąka do ciasta kruchego?

Kruche ciasto najczęściej przygotowywane jest na bazie mąki pszennej. W szczególności do kruchego ciasta polecana jest mąka krupczatka. Taka mąka do ciasta kruchego posiada zwiększony przemiał niż mąka tortowa. Przygotujecie z niej nie tylko kruche ciasto. Mąka krupczatka nadaje się do makaronów, panierek i ciast półkruchych. Mąka pszenna krupczatka często porównywana jest do semoliny. Dlatego zrobicie z niej dania wywodzące się z kuchni włoskiej. Mąka do ciasta kruchego powinna mieć konsystencję drobnego piasku lub kaszy manny. Ułatwi to połączenie składników, a struktura ciasta będzie bardziej delikatna.


Kruche ciasto – jak uratować twarde ciasto kruche?


Aby kruche ciasto nie było zbyt twarde, należy unikać wykorzystania zbyt dużej ilości całych jajek. Stąd często w przepisach proponuje się użycie samych żółtek lub jednego jajka całego wraz z żółtkami. Gdy kruche ciasto jest zbyt sztywne i nie daje się rozwałkować, warto zagnieść je jeszcze raz, dodając zimnej (wręcz lodowatej) wody lub mleka. Tego ciasta nie trzeba ponownie schładzać. Po ponownym zagnieceniu można zacząć rozwałkowywać. Jeżeli ciasto po upieczeniu jest zbyt twarde, można je uratować przez napełnienie kremem i wstawienie do lodówki, aby w tym czasie zmiękło. Jeżeli kruche ciasto będzie zbyt twarde w postaci ciasteczek to można je uratować poprzez maczanie w kubku kawy lub w filiżance herbaty.

Ciastka z kruchego ciasta mogą służyć jako spód do przygotowania innych ciast. Wystarczy zmielić je w blenderze z dodatkiem roztopionego masła. Wtedy kruche ciasto ponownie nabierze konsystencji mokrego piasku. Następnie można je wyłożyć do tortownicy i schłodzić. Wiele przepisów poleca przez chwilę zapiec powstały spód kruchego ciasta. Następnie na wierzchu rozkładamy np.: masę serową albo uprażone jabłka. Na tarce można zetrzeć kruszonkę i ponownie je upiec. 


Kruche ciasto – ile kalorii ma sernik na kruchym cieście?


Kruche ciasto należy do dość kalorycznych przyjemności. Jajka, śmietana, masło, a czasem same żółtka są produktami wysoko kalorycznymi. Na przykład sernik na kruchym cieście to około 300 kalorii w 100 gramach. Szarlotka natomiast to aż 363 kcal w 100 gramach. Można odrobinę zmniejszyć kaloryczność ciasta poprzez zmniejszenie ilości cukru i zamianę mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą lub sproszkowane orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy