Przepisy na kruche ciasto

328 przepisów

Kruche ciasto jest podstawą wielu pysznych wypieków. Za jego wyjątkowy smak odpowiada duża ilość masła i cukier, który dodajemy do masy. Zwykle kruche ciasto wyrabiamy ręcznie, ale jeśli mamy taką możliwość powierzmy to zadanie robotowi kuchennemu. Kruche ciasto nie lubi bowiem być ogrzewane w dłoniach. Możemy także użyć specjalnego rozdrabniacza, który połączy składniki, a później masę wyrobimy dłońmi. Ciasto przed pieczeniem warto jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce, będzie jeszcze lepsze. Do kruchego ciasta możemy również dodać ugotowane żółtko, dzięki któremu ciasto stanie się bardziej kruche. Podczas wałkowania kruche ciasto będzie się lepić, dlatego trzeba rozwałkować je szybko, podsypując tylko niewielką ilością mąki. 

Przepisy w kolekcji Przepisy na kruche ciasto

Kruche ciasto - na słodko i na wytrawnie

Kruche ciasto samo w sobie ma dość neutralny smak, dlatego dobrze pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków. Jeśli chodzi o słone wypieki, warto przygotować wytrawne tarty. Jako farszu możecie użyć szpinaku z fetą, grzybów czy przygotować farsz mięsny. Nie zapomnijcie posypać wierzchu żółtym serem - przypieczona skorupka będzie smakować pysznie!

Kruche ciasto w wersji słodkiej to zarówno popularne ciasta, jak szarlotka czy sernik na kruchym spodzie, ale i nowoczesne tarty z różnymi nadzieniami. Zróbcie je z owocami lub na słodko, z czekoladą lub kajmakiem. Kruche ciasto sprawdzi się także jako baza do wielkanocnych mazurków. Jeśli nie zamierzacie robić ciasta na całą blachę, wykorzystajcie kruche ciasto do zrobienia babeczek. Również mogą być słodkie i wytrawne!

Artykuły powiązane

Kruche ciasto
26.06.2020

Przyjemności na weekend: maślany sekret kruchego ciasta

Pachnie masłem, bo aż od niego kipi – oto idealne kruche ciasto. To jeden z tych smaków, który „kocha” prostotę. Kilka składników i równie niepozorne dodatki – owoce, konfitury, czekolada. Postaw na jakość!

Sernik z truskawkami i galaretką
20.05.2020

5 ciast na Dzień Matki - tym razem to mama jest gościem!

Zazwyczaj to ona nas częstuje i zna przepisy na najlepsze desery świata! Domowe lody, sernik na zimno, szarlotka - mama robi to najlepiej, ale z okazji Dnia Matki zamieniamy się rolami i przygotowujemy nowe wersje najsłynniejszych domowych przysmaków.

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
16.05.2020

Domowe ciasto na weekend - wybierz ulubione, delektuj się smakiem i zapachem

Domowe ciasto to takie, którego nie kupisz w cukierni ani w sklepie. Trudno znaleźć dla niego zastępstwo, niezależnie od tego, czy chodzi tu o ciasto drożdżowe, kruche, z owocami, sernik czy czekoladowe. Oto garść pomysłów na domowe ciasto, które gwarantują sukces i dobry nastrój.

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.

ewa-wachowicz- mazurki-wielkanoc
09.04.2020

Potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Mazurki wiodą prym

Ewa Wachowicz kojarzy się widzom z kuchnią nawiązującą do tradycji. Z kuchnią domową, która nawiązuje do nowoczesności. Dania przez nią serwowane są aromatyczne, a ich wygląd sprawia, że na sam widok rośnie apetyt. Wiele osób zastanawia się, jakie są potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Odpowiedzi postanowiliśmy poszukać u źródła.

akcesoria do ciastek i pierniczków
19.11.2019

Akcesoria do ciastek i pierniczków - z nimi zawsze będą pyszne

Wałki w dłoń, mąka na stolnicę - pieczemy! Małe, urocze ciasteczka i pierniczki szczodrze oblane lukrem, takie na jeden kęs i te odrobinę większe. Robimy je często, bo są łatwe w przygotowaniu. Dlatego właśnie akcesoria do ciastek i pierniczków zajmują ważne miejsce w naszych kuchniach. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy niezbędniki do pieczenia małych smakołyków.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Mazurek wielkanocny
19.04.2019

Pyszne ciasta (nie tylko) na Wielkanoc: babka, sernik, mazurek w nowej odsłonie

Nie ma co się oszukiwać - pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej. Przed wami babka, sernik i mazurek w oryginalnych wydaniach. Nie dorównają im inne dania - sprawdźcie sami!

Baranek cytrynowy
11.04.2019

Wielkanocne pewniaki - piękne i proste ciasta. Także dla początkujących!

Efektowne i dziecinnie proste - ciasto na Wielkanoc cieszy jednak nie tylko podniebienie. Powinno też pięknie wyglądać! Oto pięć pomysłów na wypieki, które naprawdę zawsze się udają, nie wymagają wiele pracy, a efekty napawają dumą.

Foremki do ciastek
11.12.2018

Foremki do ciastek - z nimi upieczesz same pyszności

Małe, słodkie i rozpływające się w ustach - kto nie kocha ciasteczek? Do przygotowania tych najsmaczniejszych niezbędne są foremki do ciasteczek. Okazjonalne na Święta, urodziny czy rodzinne przyjęcie. Jak wybrać foremki do ciastek i co warto upiec? O tym w cyklu "Dobre rzeczy".