Krokiety z pieczarkami i serem

Pyszne i sycące. Znakomite na obiad:)

Dodany przez: junkhead

Krokiety z pieczarkami i serem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe: (można zrobić cisto wg własnego przepisu)
  • ok.3,5 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody mineralnej
  • 2 jajka
  • sól i trochę wegety
  • mąka
  • Farsz:
  • 1kg pieczarek
  • ser żółty w kostce
  • wegeta, sól, pieprz, oregano, suszona pietruszka, szczypta bazylii
  • pół kostki margaryny
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • szczypta wegety do smaku
  • bułka tarta
  • dodatkowo
  • sos czosnkowy

Przygotowanie

  1. Ciasto naleśnikowe:
  2. 1.Mleko, wodę, jajka i przyprawy wymieszać razem dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  3. 2.Smażyć cieńkie naleśniki, blade, ponieważ później będą w panierce więc się przysmażą.
  4. Farsz:
  5. 1.Obieramy pieczarki, ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy tłuszcz i pieczarki i smażymy aż do wyparowanie wody. Doprawiamy do smaku.
  6. 2.Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Mieszamy wszystko dokładnie.
  7. 3.Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy.
  8. 4.Jajka roztrzepać doprawić i obtaczać w nich krokiety, a następnie w bułce tartej.
  9. 5.Smażyć opanierowane krokieciki na patelni z olejem, tak aby panierka się przysmażyła i aby w farszu roztopił się ser żółty.
  10. 6.Najlepsze są z sosem czosnkowym.
  11. Smacznego;)
obiad wegetariańska naleśniki pieczarki ser żółty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze