KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.

Dodany przez: gusia1000

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Farsz do krokietów :
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
  • sól, pieprz, Vegeta-do smaku.
  • Ciasto naleśnikowe :
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli-do smaku,
  • olej słonecznikowy do smażenia naleśników.
  • (jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka).
  • Panierka:
  • 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
  • bułka tarta do panierowania ,
  • olej słonecznikowy do smażenia krokietów.

Przygotowanie

  1. Wykonanie naleśników :
  2. Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
  3. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
  4. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
  5. Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
  6. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
  7. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
  8. Wykonanie farszu :
  9. Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
  10. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
  11. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
  12. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
  13. Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
  14. Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą.
  15. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik.
  16. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
  17. Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu, np. na Wigilię.
obiad ciasto naleśnikowe przekąska kolacja wegetariańska naleśniki krokiety kapusta kiszona grzyby ugotowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze