Artur Rogalski
0 (0)
Krajanka piernikowa to bardzo prosty przepis na świąteczne ciastka pachnące przyprawami korzennymi. Aromatyczne kwadraciki są miękkie w środku, a z zewnątrz pokryte śnieżnobiałą glazurą z lukru. Dobrze się przechowują – można je zrobić z wyprzedzeniem, żeby dłużej cieszyć się bożonarodzeniową atmosferą. Sprawdźcie, jak powstaje niezwykle słodka krajanka piernikowa. Przepis na pewno zostanie z Wami na lata.
miód 270 g
masło 150 g
cukier 150 g
jajka 1 szt.
mąka pszenna 600 g
kakao 20 g
cynamon 8 g
imbir 4 g
kardamon 2 g
przyprawa do piernika 8 g
proszek do pieczenia 10 g
soda oczyszczona 3 g
cukier puder 120 g
woda 45 ml
Przygotowanie: wyjmujemy jajko z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Formę o wymiarach 23x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Można też wykorzystać blachę z wyposażenia piekarnika.
Masa piernikowa: umieszczamy w rondelku miód, masło i cukier. Podgrzewamy składniki, aż się rozpuszczą, po czym odstawiamy mieszankę do przestudzenia. Przesiewamy mąkę z przyprawami, kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Proponujemy wykorzystanie sproszkowanego cynamonu, imbiru i kardamonu, a także gotowej mieszanki korzennej. Świetnie sprawdzi się też domowa przyprawa do piernika. Miksujemy jeszcze lekko ciepły miód z jajkiem i suchymi składnikami na jednolitą masę. Będzie dosyć gęsta, plastyczna i kleista.
Pieczenie: przekładamy ciasto do przygotowanej foremki, starannie je rozprowadzając po całej powierzchni. Żeby ułatwić sobie zadanie, możemy oprószyć je z wierzchu mąką. Piernikowa krajanka powinna mieć około 1,5–2 cm wysokości. Pieczemy ją przez około 20 minut. Nie przeciągajmy tego procesu – placek powinien być miękki, a im dłużej spędzi w piekarniku, tym bardziej suchy i kruchy się stanie.
Lukrowanie: studzimy piernik i kroimy go w kwadraty lub romby. W międzyczasie przygotowujemy lukier poprzez wymieszanie cukru pudru z gorącą wodą. W składnikach podane są podstawowe proporcje, ale możemy dowolnie korygować ilość i konsystencję. Układamy kwadraciki na kratce i polewamy je lukrem. Najlepiej, jeśli będą pokryte glazurą ze wszystkich stron – w ten sposób powstaną efektowne ciastka. Tradycyjna krajanka piernikowa może też zostać udekorowana tzw. lukrem pomadkowym (gotowanym), który powstaje poprzez ucieranie syropu cukrowego. Można wzbogacić go aromatem migdałowym lub rumowym.
Przechowywanie: kiedy lukier całkowicie zastygnie na pierniczkach, przekładamy je do blaszanego pudełka na ciastka lub innego szczelnie zamykanego pojemnika. Długo zachowują świeżość – można się nimi cieszyć nawet przez kilka tygodni.