Kostka piernikowa z powidłami

To piernik w wyjątkowej formie - kostki przełożonej powidłami i polanej czekoladą. Zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający miesiąc przed świętami? Ten przepis wam się przyda.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • gotowa przyprawa do piernika (lub po łyżeczce mielonego cynamonu, goździków, pieprzu, imbiru, kardamonu i startej gałki muszkatołowej)
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka amoniaku w proszku
  • 12 i 1/2 dag cukru
  • 50 dag miodu
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz do formy
  • słoik powideł śliwkowych
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z przyprawami do piernika, kakao i amoniakiem.
  2. Na patelni karmelizujemy cukier, gdy będzie rzadki i brązowy, dodajemy miód i masło, rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową.
  3. Całą masę dodajemy do mąki z przyprawami, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień.
  4. Po tym czasie ciasto stanie się tak zwarte, że będzie można je rozwałkować. Wysmarowaną masłem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.
  5. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części, aby się nie połamały).
  6. Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami, składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła i smarujemy kostki piernika.
  7. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie czekolada piernik powidła ciasta na boże narodzenie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze