Krajanka czekoladowo-migdałowa

Ocena:

4.43 (169)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Doskonały deser bez pieczenia - uwielbiana krajanka migdałowo-czekoladowa.

Składniki:

  • ciastka maślane  300 g

  • mąka migdałowa  35 g

  • migdały  200 g

  • gorzka czekolada  500 g

  • masło  180 g

  • masło migdałowe  300 g

  • olej  12 ml

  • cukier puder  180 g

Krajanka czekoladowo-migdałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby po bokach wystawał na wysokość 3 cm. Ciastka, mielone migdały i 50 g całych migdałów miksujemy w blenderze na proszek.

  • Krok 2:

    Masa: masło, cukier puder i masło migdałowe umieszczamy w rondlu, ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy. Mieszamy stale, aż do momentu, gdy wszystko się połączy. Dodajemy zmiksowane migdały i ciastka. Masę migdałową rozprowadzamy na przygotowanej blasze, wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. 

  • Krok 3:

    Polewa: czekoladę i olej wkładamy do miski ustawionej nad gotującą się wodą (nie pozwólmy, aby miska dotykała wrzątku) i mieszamy, aż czekolada się roztopi.

  • Krok 4:

    Krajanka: na przygotowanym spodzie rozkładamy resztę migdałów i zalewamy wszystko roztopioną czekoladą. Schładzamy przez 2 godz. Po wystudzeniu kroimy w słupki. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne