Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.43 (169)
Doskonały deser bez pieczenia - uwielbiana krajanka migdałowo-czekoladowa.
ciastka maślane 300 g
mąka migdałowa 35 g
migdały 200 g
gorzka czekolada 500 g
masło 180 g
masło migdałowe 300 g
olej 12 ml
cukier puder 180 g
Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby po bokach wystawał na wysokość 3 cm. Ciastka, mielone migdały i 50 g całych migdałów miksujemy w blenderze na proszek.
Masa: masło, cukier puder i masło migdałowe umieszczamy w rondlu, ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy. Mieszamy stale, aż do momentu, gdy wszystko się połączy. Dodajemy zmiksowane migdały i ciastka. Masę migdałową rozprowadzamy na przygotowanej blasze, wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Polewa: czekoladę i olej wkładamy do miski ustawionej nad gotującą się wodą (nie pozwólmy, aby miska dotykała wrzątku) i mieszamy, aż czekolada się roztopi.
Krajanka: na przygotowanym spodzie rozkładamy resztę migdałów i zalewamy wszystko roztopioną czekoladą. Schładzamy przez 2 godz. Po wystudzeniu kroimy w słupki.