Ciasto knoppers

Ocena:

4.41 (172)

  • 45 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto knoppers to łatwy i smaczny deser bez pieczenia, który przypomina popularny śniadaniowy batonik. Herbatniki przełożone są czekoladową warstwą z dodatkiem orzechów laskowych i mleczną masą. Efektem jest kremowa i lekko chrupiąca, słodka przekąska, którą można jeść bez talerzyka. Ciasto knoppers na herbatnikach przygotowuje się niezwykle szybko, ale deser potrzebuje trochę czasu, żeby odpocząć w lodówce.  

Składniki:

  • masło  280 g

  • nutella  200 g

  • kakao  10 g

  • mleko w proszku  130 g

  • orzechy laskowe  100 g

  • mleko  115 ml

  • cukier  50 g

  • śmietana 30%  100 ml

  • gorzka czekolada  100 g

  • herbatniki  350 g

Ciasto knoppers - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: foremkę do ciasta o wymiarach 24x24 cm lub 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki. Kakao przesiewamy przez sito. 

  • Krok 2:

    Orzechy: prażymy na suchej patelni. Siekamy. Możemy to zrobić za pomocą malaksera, ale musimy uważać, żeby za bardzo ich nie rozdrobnić. Chcemy, żeby chrupały w czekoladowej masie. Zostawiamy kilka orzechów do dekoracji. 

  • Krok 3:

    Krem czekoladowy: 100 g miękkiego masła ucieramy przez chwilę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy nutellę (po łyżce). Kiedy utworzy się jednolita masa, dodajemy kakao i 20 g mleka w proszku. Mieszamy z uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi za pomocą łyżki lub łopatki. 

  • Krok 4:

    Krem mleczny: mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. 180 g miękkiego masła ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy mleko z cukrem i 110 g mleka w proszku, aż utworzy się jednolity krem. 

  • Krok 5:

    Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed jej zagotowaniem. Zalewamy nią przygotowaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 6:

    Składanie ciasta: spód foremki wykładamy herbatnikami. Przykrywamy je masą czekoladowo-orzechową. Tworzymy kolejną warstwę z ciasteczek, na którą przekładamy mleczny krem. Na wierzchu znów układamy herbatniki. Polewamy je czekoladą i dekorujemy całymi orzechami laskowymi.

  • Krok 7:

    Chłodzenie: gotowe ciasto knoppers wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Najlepiej, żeby chłodziło się przez noc. Kremy porządnie wtedy zastygną, a herbatniki lekko namiękną. Krok ten nie został wliczony do ogólnego czasu potrzebnego na przyrządzenie deseru.  

Porady

  • Gorzką czekoladę możemy zamienić na mleczną lub połączyć oba rodzaje w różnych proporcjach wedle uznania.  
  • Jeśli mamy w domu orzechy laskowe z łupinką, powinniśmy ją ściągnąć przed przyrządzeniem kremu na ciasto knoppers. Zalewamy je wrzątkiem lub podpiekamy, a następnie układamy na wilgotnej ściereczce i pocieramy. W ten sposób łatwo pozbędziemy się brązowej skórki.     
  • Zamiast orzechów laskowych możemy wykorzystać inny rodzaj bakalii, na przykład orzechy nerkowca lub włoskie. Ciasto knoppers bez pieczenia będzie miało wtedy jednak nieco inny profil smakowy niż popularny batonik. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasz deser był odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię i nietolerujących produktów zbożowych, wystarczy, że zamienimy herbatniki na ich bezglutenowy odpowiednik. 
  • Krem czekoladowy ganache, którym polewamy ciasto knoppers na herbatnikach, możemy zastąpić inną glazurą. Podobny efekt otrzymamy, jeśli podgrzejemy masło, mleko, cukier i kakao. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy w domu żadnej czekolady, a chcemy przyrządzić deser na szybko.  
  • Gotowe, schłodzone ciasto najlepiej pokroić za pomocą ostrego noża. Możemy go wcześniej zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, żeby kwadraciki miały idealne, równe krawędzie. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto knoppers na waflach 

Knoppers bez pieczenia na herbatnikach to pomysł na modyfikację deseru, który nadaje mu ciekawą strukturę kruchego, maślanego ciasteczka. Jeśli wolimy jednak klasyczne rozwiązanie i smak oryginalnego batonika, możemy przyrządzić ciasto knoppers na waflach. Jest to świetny deser, który przypomina tradycyjne wafle domowe lub torcik pischinger. Przepis na autentyczny domowy knoppers jest właściwie ten sam – wystarczy, że herbatniki zamienimy na suche wafle, które można z łatwością kupić w sklepach spożywczych.   

Knoppersy z mascarpone 

Herbatniki przekładane masą czekoladowo-orzechową i masą mleczną możemy wzbogacić o serek mascarpone. Jest to popularne rozwiązanie, które pozwala stworzyć delikatny krem śmietanowy, często używany do przekładania tortów i dekorowania muffinek. W tym przypadku przyrządzamy masę budyniową na mleku w proszku, podobną jak w przepisie na andruty z masą kakaową, a następnie łączymy ją z serkiem mascarpone ukręconym ze śmietaną kremówką. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy nutellę i posiekane orzechy. Z nadzieniem do wafli warto eksperymentować, bo jest to niezwykle prosta i szybka słodka przekąska.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne