Jabłecznik najlepszy na świecie!!!

pychotka!!!

Ciastaciasto z jabłkamijabłecznikDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.1 z 231 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 2 kg jabłek
  • czubata łyżeczka cynamonu (wedle uznania)
  • 1 łyzka śmietany kwaśnej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Odzielić żółtka od białek.Białka schować do logówki.
  • Mąkę porządnie zagnieść z poł szklanku cukru,żółtkami,proszkiem do pieczenia,masłem,cukrem waniliowym,śmietana.
  • Jak za twarde dodac wiecej śmietany.
  • 3/4 ciasta rozłożyc na wysmarowanej tłuszczem blaszce,resztę włożyć do zamrażalnika
  • Jabłka:
  • Jabłka zetrzeć na tarce na duzych oczkach,dodać cynamon,wymieszać.
  • Z białek ubic piane ze szkalanką cukru
  • Ubita piane wymieszać z jabłkami,lub jak kto woli rozsmarować na wierzchu jabłek.
  • Osobiście preferuje wersje pierwszą.
  • Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka rozłożone w blaszce.Powstanie kruszonka.
  • Pieczenie:
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180st
  • Piec ok 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy