Jabłecznik najlepszy na świecie!!!

pychotka!!!

Dodany przez: karola815

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 2 kg jabłek
  • czubata łyżeczka cynamonu (wedle uznania)
  • 1 łyzka śmietany kwaśnej

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Odzielić żółtka od białek.Białka schować do logówki.
  3. Mąkę porządnie zagnieść z poł szklanku cukru,żółtkami,proszkiem do pieczenia,masłem,cukrem waniliowym,śmietana.
  4. Jak za twarde dodac wiecej śmietany.
  5. 3/4 ciasta rozłożyc na wysmarowanej tłuszczem blaszce,resztę włożyć do zamrażalnika
  6. Jabłka:
  7. Jabłka zetrzeć na tarce na duzych oczkach,dodać cynamon,wymieszać.
  8. Z białek ubic piane ze szkalanką cukru
  9. Ubita piane wymieszać z jabłkami,lub jak kto woli rozsmarować na wierzchu jabłek.
  10. Osobiście preferuje wersje pierwszą.
  11. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka rozłożone w blaszce.Powstanie kruszonka.
  12. Pieczenie:
  13. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180st
  14. Piec ok 1 godz.
deser jabłka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze