Jabłecznik na kruchym cieście

Pyszne ciasto, napewno posmakuje każdemu łasuchowi. :)

Dodany przez: nena17

Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • kruche ciasto:
  • kostka margaryny
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • około 8 jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon do smaku
  • cukier puder do dekoracji
  • margaryna do natarcia blachy
  • trochę bułki tartej

Przygotowanie

  1. Najpierw należy przygotować kruche ciasto.
  2. Margarynę siekamy lub zcieramy na tarce, następnie dodajemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszane ze sobą, składniki ugniatamy. Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowane w kulkę wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na taki rozmiar by pokryło spód i boki foremki. Ciasto układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą po czym nabijamy ciasto widelcem. Wkładamy na 10-15 min do piekarnika o temperaturze 200 *C.
  3. W między czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Następnie wkładamy je do brytwanki i posypujemy cukrem, mieszamy co jakiś czas aż zmiekną, chwilę przed zdjęciem z gazu posypujemy cynamonem, pozostawiamy na chwilę aż lekko się schłodzą.
  4. Kiedy wyciągniemy pierwszą część ciasta z piekarnika, nakładamy na nie jabłka. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy po czym kładziemy na jabłka, wieszch nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25-30 min w 180 *C.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem do smaku.
deser jabłecznik kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze