Dla wielbicieli gulaszy .... Spróbujcie gulasz z serca wołowego.
Składniki:
1 Serce wołowe ( około 1Kg. )
3 Łyżki vegety
5 Liści laurowych
10 Ziarenek ziela angielskiego
8 Łyżek oleju
1 Duża cebula ( posiekać )
6 Ząbków czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
2 Łyżki przecieru pomidorowego
2 Łyżeczki przyprawy do gulaszu
2 Kostki bulionu cielęcego
1 Łyżeczka papryki słodkiej
Przyprawy: Sól / Pieprz / ½ Łyżeczki chili
Gulasz z serca wołowego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Umyte serce włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, vegetę do smaku i gotować do miękkości. Miękkie serce wyjąć z wywaru, ostudzić i oczyścić z zbędnego tłuszczu, żyłek i pokroić w dużą kostkę.
► W garnku rozgrzać olej wrzucić pokrojone serce i chwilę smażyć, dodać cebulę, czosnek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, przecier pomidorowy, przyprawę do gulaszu, paprykę, chili i dusić od czasu do czasu podlać bulionem. Na koniec zaczepać mąkę z wodą, wlać do gulaszu i zagotować.