Gulasz wołowo - wieprzowy duszony z pieczarkami - podany z ryzem i ogórkami kiszonymi.
Składniki:
800 gr. Mięsa na gulasz ( Wołowe - Wieprzowe / pół na pół )
Tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
100 gr. Pieczarek ( pokrojone w plastry )
1 Mała cebula ( pokrojona w kostkę )
5 Ząbków czosnku ( posiekane )
4 Łyżeczki musztardy
1 Łyżka przecieru pomidorowego
3 Ziarna ziela angielskiego
1 Duży Liść laurowy
½ Ostrej peperoni ( drobno posiekać )
Przyprawa do gulaszu
Sos worcestershire ( do smaku )
Słotka i Ostra papryka ( w proszku )
Przyprawy: Sól / Pieprz
Gulasz wołowo / wieprzowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Mięsa umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnią kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do gulaszu, dodać musztardę / wymieszać / i odstawić na 2 godziny do lodówki.
► Cebulę i czosnek zeszklić na patelni i przełożyć na talerzyk, do tej samej patelni wrzucić, liść laurowy ziele angielskie i na dużym ogniu obsmażyć na rumiano, wpierw mięso wołowe i / przełożyć na talerz /, następnie mięso wieprzowe aż mięsa będą prawie miękkie ( ale żeby się nie rozpadały ).
► Połączyć mięsa, dodać cebulę, czosnek, pieczarki, peperoni i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zagęścić sos mąką, dodać przecier pomidorowy, sos worcestershire i doprawić do smaku.