Gulasz Wołowo / Wieprzowy

Gulasz wołowo - wieprzowy duszony z pieczarkami - podany z ryzem i ogórkami kiszonymi.

dania mięsne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • 800 gr. Mięsa na gulasz ( Wołowe - Wieprzowe / pół na pół )
  • Tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 100 gr. Pieczarek ( pokrojone w plastry )
  • 1 Mała cebula ( pokrojona w kostkę )
  • 5 Ząbków czosnku ( posiekane )
  • 4 Łyżeczki musztardy
  • 1 Łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 Ziarna ziela angielskiego
  • 1 Duży Liść laurowy
  • ½ Ostrej peperoni ( drobno posiekać )
  • Przyprawa do gulaszu
  • Sos worcestershire ( do smaku )
  • Słotka i Ostra papryka ( w proszku )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Mięsa umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnią kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do gulaszu, dodać musztardę / wymieszać / i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • ► Cebulę i czosnek zeszklić na patelni i przełożyć na talerzyk, do tej samej patelni wrzucić, liść laurowy ziele angielskie i na dużym ogniu obsmażyć na rumiano, wpierw mięso wołowe i / przełożyć na talerz /, następnie mięso wieprzowe aż mięsa będą prawie miękkie ( ale żeby się nie rozpadały ).
  • ► Połączyć mięsa, dodać cebulę, czosnek, pieczarki, peperoni i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zagęścić sos mąką, dodać przecier pomidorowy, sos worcestershire i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy