Gulasz Piwny

Ocena:

4.46 (152)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
Tradycyjne czeskie danie - pychota

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 butelka piwa Budweiser Budvar 0,5 l
  • 1 kromka razowego chleba
  • Sól, czarny pieprz

Gulasz piwny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy sproszkowaną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso stale mieszając, smażymy około 10 minut. Posypujemy kminkiem i wlewamy pół butelki piwa. Rondel przykrywamy i gotujemy 45 minut na małym ogniu. Kruszymy drobno chleb razowy, dodajemy do mięsa razem z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z knedlami bułczanymi- np. czeskie houskove knedliki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne