Francuski smalczyk (rillettes)

Francuska wersja smalcu - przekąska da prawdziwych mięsożerców.

Dodany przez: mojegotowanie

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Kalorie:
-1 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 17 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1/2 kg wędzonej słoniny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu

Przygotowanie

  1. Mięsa, słoninę i obrane cebule kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  2. Przekładamy do żaroodpornej formy, zalewamy taką ilością wody, aby składniki były zakryte, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140°C na 4–5 godz.
  3. Odkrywamy, dopiekamy jeszcze ok. 30 min, po czym zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
  4. Jeszcze ciepłe mięso rozcieramy drewnianą pałką, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
boczek smalec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze