Klasyczny omlet francuski z dwóch jaj

Najprostszy i najlepszy - idealny omlet nie potrzebuje specjalnego anturażu. Oto przepis z książki "Pyszne poranki" Beaty Śniechowskiej.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
  • łyżka wody (można użyć gazowanej)
  • łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, dolewamy wodę, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Jajka napowietrzamy, ubijając je ręcznie widelcem lub trzepaczką.
  3. Rozgrzewamy dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką, po czym dokładnie rozprowadzamy łyżkę masła i gdy zaczną pojawiać się na nim bąbelki, wlewamy masę jajeczną – powinna skwierczeć.
  4. Gdy spód zacznie się ścinać, zaczynamy potrząsać patelnią w taki sposób, aby omlet się zawinął. Należy zrobić to bardzo szybko i sprawnie (i nie przejmować się, jeżeli nie wyjdzie idealnie). Podkładamy talerz i jednym ruchem przerzucamy na niego omlet (zawinięciem do dołu). Można poprawić kształt omletu, formując go dwiema łyżkami – idealny powinien przypominać gruby naleśnik z nadzieniem.

Wskazówki

Warto pamiętać, że sekret udanego omletu tkwi nie tylko w składnikach, ale również w odpowiednim manipulowaniu patelnią tak, aby złożył się sam. Można oczywiście wzbogacić go dodatkami (pokrojonym w małą kosteczkę boczkiem, szynką, szczypiorkiem itp.). Według Julii Child najsmaczniejszy omlet jest świeży, ściągnięty prosto z patelni, posmarowany niewielką ilością masła (tak aby ładnie błyszczał) i posypany natką pietruszki. I ja się z Julią w tej kwestii zgadzam.

 

sniadanie jajka Omlet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze