DOMOWA KARPATKA

PRZEPYSZNA POLECAM :D

Dodany przez:

DOMOWA KARPATKA

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3.96 z 24 głosów)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • • 1 szkl. wody
  • • ½ kostki margaryny
  • • 1 szkl. mąki
  • • 5 jajek
  • • 1 łyżeczka sody
  • Składniki na masę:
  • • 2 szkl. mleka
  • • 2 łyżki mąki pszennej
  • • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • • 1 kostka masła
  • • ½ szkl. cukru pudru
  • • Zapach arakowy
  • • Kieliszek wódki
  • • 1 jajko

Przygotowanie

  1. 1. Wodę z margaryną zagotować. Wsypać mąkę, mieszać aż do uzyskanie jednolitej masy. Całość wystudzić, a następnie dokładnie utrzeć (mikserem) z jajkami. Ciasto podzielić na 2 części i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
  2. 2. Z mąki i mleka ugotować budyń. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania puszystej masy. (ja robię podwójną porcje masy) Masą przełożyć placki i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
deser krem karpatka masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze