Karpatka z mascarpone

Ocena:

4.38 (179)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 2 osób

Tradycyjna karpatka wzbogacona o ser mascarpone.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1szkl. wody
  • 125g masła
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 5 średnich jaj
  • szczypta soli
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1litr mleka
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 150g cukru (w tym cukier waniliowy)
  • 300g masła
  • 1łyzeczka zapachu waniliowego
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 2żółtka
  • 1 op serka mascarpone 250 g

Karpatka z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, cały czas mieszając. Ostudzić. Dodawać jajka (znów cały czas mieszając). Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do blach (37x25cm) wysmarowanych tłuszczem . Piec 25 min. w 190°C.
  • Ostudzić, zrobić krem: mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko wymieszać w garnku z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Zagotować i ostudzić.
  • Masło utrzeć do puszystości. Dodać żółtka i powoli, porcjami ostudzony budyń. Zmiksować, dodać mascarpone, aromat waniliowy i sok z cytryny, wymieszać.
  • Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i rozsmarować równo, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
  • Wierzch posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne