Karpatka z groszkiem ptysiowym

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Karpatka z groszkiem ptysiowym to deser bez pieczenia na każdą okazję. Tradycyjne blaty z parzonego ciasta zostały zastąpione chrupiącymi kulkami, które można dostać w każdym sklepie. Wnętrze stanowi kremowa masa budyniowa, a wierzch dekoruje cukier puder. To bezproblemowy deser, ale trzeba pamiętać, żeby przyrządzić go wcześniej – należy go chłodzić przez kilka godzin przed podaniem. Prosta karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym zaskoczy Waszych gości.

Składniki:

  • groszek ptysiowy  200 g

  • masło  200 g

  • mleko  800 ml

  • budyń  80 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier puder  165 g

Karpatka z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy masło z lodówki i doprowadzamy je do temperatury pokojowej. Jest to niezbędny krok, ponieważ masło musi być miękkie, żeby dało się zmiksować z cukrem pudrem na kremową masę. Warto wcześniej wyjąć na blat kuchenny także jajka i mleko. Łatwiej połączą się z proszkiem budyniowym, jeśli nie będą zimne. Wykładamy tortownicę o średnicy 22–24 cm papierem do pieczenia lub foliowymi rantami. Karpatka z groszku ptysiowego może przybrać też kształt prostokąta lub kwadratu. 

  • Krok 2:

    Budyń: wlewamy 500 ml mleka do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier waniliowy. Podgrzewamy. W oddzielnej misce umieszczamy żółtka (z białek możemy później zrobić na przykład kokosanki), proszek budyniowy i resztę mleka. Miksujemy, żeby powstał jednolity płyn, bez grudek. Wlewamy go do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą). Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Odkładamy ją do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.  

  • Krok 3:

    Krem: wsypujemy do miski 150 g cukru pudru. Dokładamy miękkie masło. Ucieramy je na puszystą, jasną masę (potrwa to około 5 minut). Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Za każdym razem krótko miksujemy krem, żeby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki.  

  • Krok 4:

    Karpatka: na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy połowę groszku ptysiowego. Wykładamy na niego krem budyniowy. Robimy to stopniowo i ostrożnie. Lekkie kulki będą się przyklejać do masy, więc musimy uważać, żeby nie wymieszały się z wypełnieniem i pozostały na spodzie. Wierzch kremu posypujemy pozostałym groszkami. Delikatnie oprószamy gotowy deser cukrem pudrem, używając drobnego sitka. Chłodzimy przez minimum 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym może stać w lodówce przez 3 dni.   

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne