Arkas waniliowy

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 570 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Arkas waniliowy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
570 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 szklanki śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DO PRZYBRANIA:
  • konfitury albo owoce (świeże lub kandyzowane)
  • 3 łyżki pokrojonych migdałów
  • gotowe ozdoby z czekolady (np. listki)

Przygotowanie

  1. ■ Laskę wanilii rozkroić wzdłuż. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić, laskę wyjąć. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietankę.
  2. ■ Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę (powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek). Przykryć folią i zapiekać 30 minut w temperaturze 170°C.
  3. ■ Deser ostudzić, wyłożyć na talerzyki, przybrać konfiturami lub owocami, ozdobami z czekolady oraz pokrojonymi migdałami.
deser Konfitury wanilia arkas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze