Grochówka mojej babci

bardzo pożywna i smaczna

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki grochu
  • mogą być połówki
  • 30-40 dag mięsa
  • Wędzone żeberka lub kiełbasa czosnkowa
  • Kawałek wędzonego boczku
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • Kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • Cząber i tymianek
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól lub Vegeta Natural
  • Pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Groch
  • opłukać i namoczyć na noc.
  • Mięso
  • kostkę wędzoną
  • ew mocno czosnkową kiełbasę zalać zimną wodą
  • dodać marchewki
  • pietruszkę
  • kawałek selera
  • por
  • seler naciowy
  • zagotować
  • zebrać szumowiny
  • zmniejszyć ogień
  • dodać groch
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • vegetę
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany.
  • Gotować do miękkosci mięsa i grochu . Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i przesmażony boczek wędzony pokrojony w kostkę razem z cebulką bez tłuszczu.
  • Zupę przyprawić do smaku w/w przyprawami..
  • Marchew i seler wyjąć z zupy
  • utłuc tłuczkiem lub pokroić w kosteczkę i znów dodać do zupy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy