Butternut Squash Soup

Niezwykla zupa z Butternut Squash czyli jedna z odmian dyni piżmowej.

Dodany przez: aga30

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • średni Butternut Squash
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • pół pora
  • szczypior świeży lub suszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki śmetany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
  • jeżeli ktoś woli na ostro dodajemy chili

Przygotowanie

  1. Butternut Squash obieramy, kroimy w kostkę ,na patelnię wlewamy oliwe z oliwek i wsypójemy pokrojoną w krążki cebule.Po chwili wrzucamy drobno posiekany czosnek a nastepnie nasz Butternut Squash i wszystko smażymy jeszcze ok.5 min.Pozostale warzywa obieramy i kroimy w kostkę a pora tylko wzdluż na polówkę.
  2. Do gotujacego bulionu wrzucamy marchew, ziemniaka oraz pora.Warzywa gotujemu 5min.a następnie dodajemy Butternut Squash z cebulą i czosnkiem.Calość gotujemy do uzyskania miękkich warzyw.
  3. Na koniec dodajemy śmietanę .Zupę zestawiamy z ognia doprawiamy.Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i wsypujemy szczypiorek.
  4. Zupę wlewamy na talerz i polewamy lekko oliwa z oliwek.Możemy podawać z grzankami.
warzywa obiad czosnek przekąska kolacja wegetariańska zupa szczypior marchew ziemniak butternut squash
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze