Bazyliowa sałatka cezar

Jest tak lubiana ze względu na chrupkość sałaty rzymskiej, majonezowy sos i grillowanego kurczaka - to podstawy naszej bazyliowej sałatki cezar.

Dodany przez: mojegotowanie

Fot. Miód Malina Studio

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

s

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • 4 główki sałaty rzymskiej babe
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag majonezu
  • 1/2 doniczki bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść prażonych pestek dyni
  • 10 dag startego parmezanu
  • bagietka

Przygotowanie

  1. Piersi rozkrawamy wzdłuż na pół, nacieramy solą i pieprzem, zalewamy jogurtem, odstawiamy na 30–40 min w temperaturze pokojowej, a następnie grillujemy po 3 min z każdej strony (np. na patelni).
  2. Główki sałaty przekrawamy na ćwiartki, tak aby listki trzymały się na głąbie, dusimy je na rozgrzanym maśle z dodatkiem posiekanego czosnku przez 30–40 s.
  3. Majonez miksujemy z bazylią, sokiem z cytryny i pestkami, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na talerz wykładamy sałatę rzymską, na niej kładziemy plastry grillowanej piersi, smarujemy sosem bazyliowym, posypujemy parmezanem. Podajemy z grzankami z bagietki.
  5. Autor przepisu: Jerzy Sobieniak

Wskazówki

Sałata rzymska znajduje się w pierwszej dziesiątce superfoodsów. Można ją usmażyć (najlepiej tę karłowatą) – ma wtedy rewelacyjny smak, a jeśli jeszcze podamy ją z sosem bazyliowym i grillowanymi piersiami kurczaka, wyjdzie sałatka godna Cezara.

majonez sałata rzymska sałatka z kurczakiem sos sałatkowy sałatka cezar grillowany kurczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze