Catherina

Wegańska sałatka cezar

Ocena:

5 (6)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegańska sałatka cezar pozbawiona jest składników pochodzenia zwierzęcego. Za to znajdziemy w niej chrupiącą świeżą sałatę i słodkie pomidorki koktajlowe polane kremowym dressingiem. Nawet amatorzy mięsnych dań nie przejdą obok niej obojętnie. To świetna propozycja na przystawkę, posiłek do pracy albo do szkoły. Pasują do niej grzanki z bagietki lub chleba tostowego, które wcześniej można natrzeć ząbkiem czosnku. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar w wegańskiej odsłonie, nie odbiega dużo od podstawowej wersji z mięsną wkładką.

Składniki:

  • sałata rzymska  600 g

  • pomidorki koktajlowe  250 g

  • bułka  2 szt.

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • kapary  15 g

  • pieprz  0.25 g

  • sól  4 g

  • czosnek  5 g

  • cytryna  1 szt.

  • musztarda  20 g

  • majonez  60 g

  • jogurt roślinny  45 ml

  • płatki drożdżowe  5 g

  • sos worcestershire  10 ml

Wegańska sałatka cezar - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy dressing: kapary siekamy drobno. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Cytrynę dobrze szorujemy, parzymy, a następnie przecinamy i wyciskamy 2 łyżeczki soku. W niewielkiej misce umieszczamy majonez wegański, jogurt roślinny (np. sojowy), musztardę, wegański sos worcestershire (tradycyjny zawiera w składzie anchois), oliwę z oliwek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kapary i delikatnie łączymy z sosem.

  • Krok 2:

    Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki. Na szeroką patelnię (o średnicy ok. 30 cm) wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kostki i opiekamy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupiące i złoto-brązowe (około 5-6 minut).

  • Krok 3:

    Sałatę rzymską i pomidorki koktajlowe dobrze myjmy i osuszamy. Liście sałaty kroimy w poprzek na cienkie paski. Pomidorki przecinamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misie (możemy również od razu przełożyć je do 4 głębokich talerzy).

  • Krok 4:

    Wegańską sałatkę cezar równomiernie polewamy dressingiem i posypujemy grzankami. Możemy je również zastąpić bagietką opiekaną w piekarniku.

    Źródło: serwis partnerski EINFACHKOCHEN.de, http://www.einfachkochen.de/rezepte/veganer-caesar-salad-cremig-so-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne