Katrin Winner
5 (6)
Wegańska sałatka cezar pozbawiona jest składników pochodzenia zwierzęcego. Za to znajdziemy w niej chrupiącą świeżą sałatę i słodkie pomidorki koktajlowe polane kremowym dressingiem. Nawet amatorzy mięsnych dań nie przejdą obok niej obojętnie. To świetna propozycja na przystawkę, posiłek do pracy albo do szkoły. Pasują do niej grzanki z bagietki lub chleba tostowego, które wcześniej można natrzeć ząbkiem czosnku. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar w wegańskiej odsłonie, nie odbiega dużo od podstawowej wersji z mięsną wkładką.
sałata rzymska 600 g
pomidorki koktajlowe 250 g
bułka 2 szt.
oliwa z oliwek 50 ml
kapary 15 g
pieprz 0.25 g
sól 4 g
czosnek 5 g
cytryna 1 szt.
musztarda 20 g
majonez 60 g
jogurt roślinny 45 ml
płatki drożdżowe 5 g
sos worcestershire 10 ml
Przygotowujemy dressing: kapary siekamy drobno. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Cytrynę dobrze szorujemy, parzymy, a następnie przecinamy i wyciskamy 2 łyżeczki soku. W niewielkiej misce umieszczamy majonez wegański, jogurt roślinny (np. sojowy), musztardę, wegański sos worcestershire (tradycyjny zawiera w składzie anchois), oliwę z oliwek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kapary i delikatnie łączymy z sosem.
Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki. Na szeroką patelnię (o średnicy ok. 30 cm) wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kostki i opiekamy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupiące i złoto-brązowe (około 5-6 minut).
Sałatę rzymską i pomidorki koktajlowe dobrze myjmy i osuszamy. Liście sałaty kroimy w poprzek na cienkie paski. Pomidorki przecinamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misie (możemy również od razu przełożyć je do 4 głębokich talerzy).
Wegańską sałatkę cezar równomiernie polewamy dressingiem i posypujemy grzankami. Możemy je również zastąpić bagietką opiekaną w piekarniku.
Źródło: serwis partnerski EINFACHKOCHEN.de, http://www.einfachkochen.de/rezepte/veganer-caesar-salad-cremig-so-lecker