StockFood
4.31 (190)
Żeberka w miodzie i keczupie to świetny pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny. Za sprawą dodatku chili przypadnie on do gustu przede wszystkim fanom ostrości. Żeberka w miodzie i w keczupie z dodatkiem whisky wychodzą niezwykle soczyste, miękkie i delikatne, a przy tym niezwykle wyraziste i aromatyczne w smaku. Można przygotować je w piekarniku, wolnowarze lub w sezonie letnim – na grillu. Poniżej podajemy prosty przepis na żeberka w miodzie i w keczupie, które zawsze wychodzą przepysznie!
żeberka 2 kg
miód 175 g
ketchup 140 g
słodki sos chili 140 g
cebula 1 szt.
czosnek 5 ząbki
sos sojowy 80 ml
whisky 125 ml
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Marynata do żeberek: Łączymy ze sobą: cebulę, czosnek, sosy, burbon oraz miód i umieszczamy garnku żeliwnym o pojemności 4,5 l. Wkładamy żeberka, mieszamy i przykrywamy.
Pieczenie żeberek: wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90–100°C, na 3–4 godz.
Sos do żeberek: Ostrożnie wyjmujemy mięso z garnka i trzymamy w cieple. Sos przelewamy na dużą patelnię, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 10 min, aż się zredukuje i mocno zagęści. Żeberka podajemy z sosem
Porady
- Jeśli nie przepadamy za ostrymi daniami, to możemy pominąć sos chili, a zamiast niego podwoić ilość keczupu.
- W naszym przepisie na żeberka w miodzie i keczupie do marynaty zalecamy dodać whisky – najlepszy będzie ciemny burbon.
- Żeberka można przygotować w piekarniku, na grillu lub w wolnowarze – wtedy gotujemy je na niskim poziomie przez ok. 8 godzin.
- Do żeberek w miodzie najlepiej wykorzystać miód wielokwiatowy – ma on neutralny smak, a przy tym świetnie oddaje słodycz.
- Żeberka należy zamarynować i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka wieprzowe czy też wołowe to świetne mięso do grillowania, pieczenia czy też gotowania na wolnym ogniu. Poprawnie przygotowane i wcześniej odpowiednio zamarynowane są niezwykle soczyste, miękkie i delikatne w smaku. Ważna jest też jakość mięsa. Żeberka najlepiej kupować bezpośrednio na stoiskach mięsnych, najlepiej z kością – jeśli widzimy, że żeberka mają np. połamane kości, to jest dla nas sygnał ostrzegawczy, że z dużym prawdopodobieństwem były one źle przechowywane. Oprócz tego żeberka nie powinny mieć: krwistych plam, białego nalotu, zabarwionego na żółto tłuszczu, a także nieprzyjemnego, kwaśnego zapachu. Nie należy kupować również żeberek już zamarynowanych, gdyż w ten sposób nie jesteśmy w stanie ocenić czy są one świeże. Znacznie lepszym pomysłem jest zakup świeżych żeberek i ich samodzielnie zamarynowanie.