Artur Rogalski
4.28 (225)
Ogórki w ketchupie to marzenie każdego amatora słodko-kwaśnych przetworów z pikantną nutą. Pomysł na pomidorową zalewę pomoże odświeżyć tradycyjne przepisy na warzywa w słoikach. Cebula dodaje piklom charakteru i sprawia, że można je wykorzystać w postaci szybkiej sałatki. Doskonale uzupełnią każde danie obiadowe, kanapkę lub przekąskę. Znudziły Wam się klasyczne korniszony? Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące, lekko pikantne ogórki z ketchupem.
ogórek 1.5 kg
cebula 250 g
ketchup pikantny 100 g
koncentrat pomidorowy 30 g
woda 500 ml
ocet 70 ml
sól 15 g
cukier 100 g
olej 70 ml
pieprz ziołowy 3 g
Przygotowanie: ogórki myjemy i plasterkujemy. Każdy talarek powinien mieć grubość około 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mieszamy oba składniki i posypujemy je solą. Odstawiamy na 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Zalewa: podgrzewamy w garnku wodę z cukrem i octem. Dodajemy olej, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy zalewę pieprzem ziołowym. Doprowadzamy ją do wrzenia. Mieszamy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Ogórki w ketchupie: odciskamy zasolone warzywa i przekładamy je do umytych i wyparzonych słoików. Dopełniamy naczynia gorącą zalewą. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez 10 minut.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Ogórki w ketchupie na zimę należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się w tym celu spiżarnia kuchenna lub piwniczka.
- Ogórki z ketchupem polecamy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 120°C na około 10–15 minut. W ten sposób upewnimy się, że przetwory zachowają pełnię walorów odżywczych i smakowych przez całą zimę. Pasteryzacja słoików może także odbyć się w garnku z gorącą wodą.
- Konserwowe ogórki w keczupie i koncentracie mają kuszący słodko-kwaśny smak i świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapki. Ich aromat doskonale podkręca cebula, ale możemy wrzucić do zalewy także takie składniki jak koper, czosnek i liść laurowy.
- W naszym przepisie proponujemy pokrojenie ogórków w plasterki. W ten sposób uzyskamy dodatek do obiadu w postaci prostej sałatki. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie trzeba już z nimi nic robić, wystarczy wyjąć je ze słoika i położyć obok kotletów mielonych lub schabowego. Jeśli jednak wolimy przetwory z ogórków w innej formie, możemy pokroić warzywa w słupki lub pozostawić je w całości.
- Miłośnicy przetworów o wyrazistym, ostrym smaku na pewno polubią ogórki w ketchupie pikantnym. Pozostali smakosze konserwowych warzyw mogą wykorzystać łagodny sos pomidorowy lub przecier.
- Rekomendujemy wykorzystanie octu spirytusowego 10%, ale dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w takiej zalewie będą delikatne w smaku.
Znudzonym tradycyjnymi warzywami w zalewie octowej gorąco polecamy ogórki z ketchupem. Sprawdzony przepis na tego rodzaju przetwory to świetna propozycja dla miłośników kanapek z pikantnym posmakiem. Zielone warzywo w lekko ostrej, słodko-kwaśnej, pomidorowej zalewie sprawdzi się także jako element:
Przetwory na zimę przyjmują w naszych domach różne postaci. Ogórki z ketchupem są jednocześnie słodkie, kwaśne, ostre i słone. To, który smak przeważy i nada charakter zalewie, zależy wyłącznie od preferencji kucharza. Jeśli wykorzystamy pikantny dodatek, otrzymamy wyraziste przetwory, idealne do podkreślenia delikatnej szynki gotowanej na kanapce lub soczystej piersi kurczaka. Ostry smak ogórków można uzyskać także na inne sposoby. Ciekawe, warte wypróbowania przepisy to na przykład: