Ogórki w ketchupie

Ocena:

4.28 (225)

  • 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ogórki w ketchupie to marzenie każdego amatora słodko-kwaśnych przetworów z pikantną nutą. Pomysł na pomidorową zalewę pomoże odświeżyć tradycyjne przepisy na warzywa w słoikach. Cebula dodaje piklom charakteru i sprawia, że można je wykorzystać w postaci szybkiej sałatki. Doskonale uzupełnią każde danie obiadowe, kanapkę lub przekąskę. Znudziły Wam się klasyczne korniszony? Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące, lekko pikantne ogórki z ketchupem.  

Składniki:

  • ogórek  1.5 kg

  • cebula  250 g

  • ketchup pikantny  100 g

  • koncentrat pomidorowy  30 g

  • woda  500 ml

  • ocet  70 ml

  • sól  15 g

  • cukier  100 g

  • olej  70 ml

  • pieprz ziołowy  3 g

Ogórki w ketchupie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ogórki myjemy i plasterkujemy. Każdy talarek powinien mieć grubość około 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mieszamy oba składniki i posypujemy je solą. Odstawiamy na 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). 

  • Krok 2:

    Zalewa: podgrzewamy w garnku wodę z cukrem i octem. Dodajemy olej, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy zalewę pieprzem ziołowym. Doprowadzamy ją do wrzenia. Mieszamy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.    

  • Krok 3:

    Ogórki w ketchupie: odciskamy zasolone warzywa i przekładamy je do umytych i wyparzonych słoików. Dopełniamy naczynia gorącą zalewą. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez 10 minut.     

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Ogórki w ketchupie na zimę należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się w tym celu spiżarnia kuchenna lub piwniczka. 
  • Ogórki z ketchupem polecamy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 120°C na około 10–15 minut. W ten sposób upewnimy się, że przetwory zachowają pełnię walorów odżywczych i smakowych przez całą zimę. Pasteryzacja słoików może także odbyć się w garnku z gorącą wodą.   
  • Konserwowe ogórki w keczupie i koncentracie mają kuszący słodko-kwaśny smak i świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapki. Ich aromat doskonale podkręca cebula, ale możemy wrzucić do zalewy także takie składniki jak koper, czosnek i liść laurowy. 
  • W naszym przepisie proponujemy pokrojenie ogórków w plasterki. W ten sposób uzyskamy dodatek do obiadu w postaci prostej sałatki. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie trzeba już z nimi nic robić, wystarczy wyjąć je ze słoika i położyć obok kotletów mielonych lub schabowego. Jeśli jednak wolimy przetwory z ogórków w innej formie, możemy pokroić warzywa w słupki lub pozostawić je w całości.  
  • Miłośnicy przetworów o wyrazistym, ostrym smaku na pewno polubią ogórki w ketchupie pikantnym. Pozostali smakosze konserwowych warzyw mogą wykorzystać łagodny sos pomidorowy lub przecier.  
  • Rekomendujemy wykorzystanie octu spirytusowego 10%, ale dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w takiej zalewie będą delikatne w smaku. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać ogórki w ketchupie? 

Znudzonym tradycyjnymi warzywami w zalewie octowej gorąco polecamy ogórki z ketchupem. Sprawdzony przepis na tego rodzaju przetwory to świetna propozycja dla miłośników kanapek z pikantnym posmakiem. Zielone warzywo w lekko ostrej, słodko-kwaśnej, pomidorowej zalewie sprawdzi się także jako element: 

  • domowych burgerów – klasycznych lub w wersji wegetariańskiej. Ogórki w ketchupie z cebulą świetnie komponują się zarówno z wołowiną, jak i roślinnym kotletem na bazie ciecierzycy, bakłażana, boczniaka lub kalafiora. Na takim dodatku skorzysta także halloumi burger, w którym główną rolę odgrywa grillowany biały ser półtwardy.  
  • przystawki – pasuje na przykład do wędlin i pasztetów. Może znaleźć się na szwedzkim stole w formie ciekawego dodatku do dań na zimno lub ciepło. Ogórki kiszone lub konserwowe w różnej postaci często znajdziemy także na talerzu z tradycyjnym tatarem wołowym.  
  • sałatki lub surówki – na przykład w kompozycji z innymi warzywami konserwowymi takimi jak papryka, cukinia lub szparagi. Ogórki w zalewie ketchupowej można dodać do ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków, żeby powstała pyszna sałatka niemiecka z pikantnym, pomidorowym posmakiem.  

Ogórki z ketchupem i inne pikantne pikle 

Przetwory na zimę przyjmują w naszych domach różne postaci. Ogórki z ketchupem są jednocześnie słodkie, kwaśne, ostre i słone. To, który smak przeważy i nada charakter zalewie, zależy wyłącznie od preferencji kucharza. Jeśli wykorzystamy pikantny dodatek, otrzymamy wyraziste przetwory, idealne do podkreślenia delikatnej szynki gotowanej na kanapce lub soczystej piersi kurczaka. Ostry smak ogórków można uzyskać także na inne sposoby. Ciekawe, warte wypróbowania przepisy to na przykład: 

  • ogórki po meksykańsku – świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub przekąski na imprezę oraz jako dodatek do sałatek i kanapek. Swój pikantny smak zawdzięczają świeżej lub sproszkowanej papryczce chili. Może być to na przykład jalapeño, habanero lub piri-piri. 
  • ogórki po koreańsku – przygotowane podobnie jak kimchi, czyli fermentowany przysmak kuchni azjatyckiej. Do marynaty wystarczy dosypać kilka łyżek przyprawy gochugaru. Przyda się także korzeń imbiru, ocet ryżowy i sos sojowy. 
  • ogórki w musztardzie – doskonała przekąska lub składnik prostej surówki. Pikantny smak przetworów uzyskamy, jeśli dodamy do zalewy musztardę sarepską, rosyjską lub francuską.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne