Żeberka obiadowe:)

Pyszne pieczone żeberka na niedzielny obiad

Dodany przez: jambalaya

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • 750g żeberek mięsnych
  • sól czosnkowa, świeżo mielony pieprz
  • majeranek, ziarenka smaku Winiary
  • 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 2 cebulki szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek i listki oregano
  • garść żurawiny suszonej
  • 5 łyżeczek keczupu pikantnego
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • oliwa lub olej
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Wybierając żeberka wybierzmy te bardziej mięsne, najlepiej z młodego mięsa.
  2. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na trzy części, natrzeć solą czosnkową, pieprzem, majerankiem i ziarenkami smaku. Trzy łyżki oliwy wymieszać z octem balsamicznym lub winnym (czerwonym). Żeberka włożyć do miski, dodać dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki, zalać powstałą mieszanką, wymieszać jeszcze dłońmi, obłożyć pokrojoną w talarki białą cebulą, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc.
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 170-180 stopni. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, pomiędzy powciskać pokrojoną na ćwiartki czerwoną cebulę, szalotkę i dwa ząbki czosnku, posypać świeżymi ziołami i żurawiną, podlać wodą. Naczynie umieścić w rękawie foliowym by żeberka były soczyste. Całkowity czas pieczenia 1,5 godz.
  4. Pod koniec tego czasu rozciąć folię, przemieszać, w razie potrzeby podlać jeszcze wodą . Trzy łyżeczki keczupu wymieszać z chrzanem, wysmarować żeberka z wierzchu, zapiekać 15 min w zwiększonej temperaturze, po tym czasie obrócić i resztą keczupu wysmarować z drugiej strony- zarumienić.
  5. Podawać z pieczonymi ziemniakami( piec ponakłuwane ziemniaki, w tym samym czasie , w piekarniku ok. 60 minut-do miękkości- najlepiej młode, z wyszorowaną skórką). Doskonałym dodatkiem jest też gotowana kiszona kapusta.
mięso obiad sos cebula żurawina ziola żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze