Tradycyjny wigilijny barszcz podaje się zwykle z uszkami, jednak ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga sporej precyzji. Jeśli więc chcecie ułatwić sobie życie w czasie przedświątecznych przygotowań, wybierzcie zamiast nich inny, równie smaczny, a dużo prostszy dodatek. Zobaczcie, jak zrobić dziecinnie łatwe i błyskawiczne kluseczki grzybowe, a zakochacie się w tym smaku.
Czym zastąpić uszka do barszczu? Wybierzcie szybkie kluseczki grzybowe
Mało kto wie, że wigilijny barszcz czerwony genialnie smakuje nie tylko z uszkami, ale i z kluseczkami kładzionymi na bazie suszonych grzybów, jajek i mąki. Do tego przyda się jeszcze trochę cebuli i masła oraz sól i pieprz, aby wydobyć z grzybów maksimum smaku. Ten prosty przysmak zrobicie zaledwie w 10 minut, a wszystko wystarczy wymieszać w jednej misce, bez czasochłonnego wałkowania i lepienia. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie kluseczki grzybowe do barszczu w te święta.
Przepis na kluseczki grzybowe do barszczu
Składniki:
- 20 g grzybów suszonych,
- 4 jajka,
- ok. 130 g mąki,
- 1 cebula,
- 90 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i smażamy na łyżce masła. Cebulę posiekaj drobno w kostkę, a potem podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Podsmażoną cebulkę miksujemy z odsączonymi grzybami na gładką masę.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z resztą masła. Następnie do żółtek dodajemy grzybową pastę, sól i pieprz oraz stopniowo wsypujemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy masa będzie już jednolita, dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko łączymy łyżką.
Gotowe przygotowane ciasto na kluseczki grzybowe wykładamy łyżką małymi porcjami do osolonego wrzątku, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Tak przygotowane kluski grzybowe wkładamy do miseczek i zalewamy gorącym barszczem.