Tradycyjny wigilijny barszcz podaje się zwykle z uszkami, jednak ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga sporej precyzji. Jeśli więc chcecie ułatwić sobie życie w czasie przedświątecznych przygotowań, wybierzcie zamiast nich inny, równie smaczny, a dużo prostszy dodatek. Zobaczcie, jak zrobić dziecinnie łatwe i błyskawiczne kluseczki grzybowe, a zakochacie się w tym smaku. 

Czym zastąpić uszka do barszczu? Wybierzcie szybkie kluseczki grzybowe

Mało kto wie, że wigilijny barszcz czerwony genialnie smakuje nie tylko z uszkami, ale i z kluseczkami kładzionymi na bazie suszonych grzybów, jajek i mąki. Do tego przyda się jeszcze trochę cebuli i masła oraz sól i pieprz, aby wydobyć z grzybów maksimum smaku. Ten prosty przysmak zrobicie zaledwie w 10 minut, a wszystko wystarczy wymieszać w jednej misce, bez czasochłonnego wałkowania i lepienia. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie kluseczki grzybowe do barszczu w te święta. 

Przepis na kluseczki grzybowe do barszczu

Składniki:

  • 20 g grzybów suszonych,
  • 4 jajka,
  • ok. 130 g mąki,
  • 1 cebula,
  • 90 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i smażamy na łyżce masła. Cebulę posiekaj drobno w kostkę, a potem podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Podsmażoną cebulkę miksujemy z odsączonymi grzybami na gładką masę.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z resztą masła. Następnie do żółtek dodajemy grzybową pastę, sól i pieprz oraz stopniowo wsypujemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy masa będzie już jednolita, dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko łączymy łyżką. 

Gotowe przygotowane ciasto na kluseczki grzybowe wykładamy łyżką małymi porcjami do osolonego wrzątku, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Tak przygotowane kluski grzybowe wkładamy do miseczek i zalewamy gorącym barszczem.