Choć ten przysmak pochodzi z kuchni włoskiej, to wizualnie jest łudząco podobny do naszego przysmaku z dzieciństwa, czyli bloku. Robi się go jednak nieco inaczej, ale przepis jest banalnie prosty i wymaga dosłownie minimum pracy, więc z pewnością warto go wypróbować. Jeśli lubicie tradycyjny blok czekoladowy, nie zastanawiajcie się ani chwili, tylko weźcie puszkę mleka skondensowanego i 3 inne niedrogie produkty, a gotowy przysmak z pewnością trafi w wasze gusta. 

Włoski deser niczym blok czekoladowy z PRL

Patrząc na powyższe zdjęcie pewnie od razu na myśl przychodzi wam kultowy biały blok czekoladowy, ale we Włoszech ten przysmak robi się nieco inaczej, niż w recepturach z zeszytów naszych babć. Choć włoska receptura również składa się z mleka w proszku, to w środku nie ma margaryny, która zwykle jest podstawą znanego nam bloku. Zamiast niej Włosi wykorzystują mleko skondensowane w puszce i trochę śmietany, dzięki czemu gotowy przysmak ma jeszcze bardziej wyrazisty smak i przyjemnie rozpływa się w ustach. Do tego oczywiście niezbędne są też chrupiące herbatniki, które dodają całości ciekawszej struktury i sprawiają, że deser wygląda jeszcze piękniej. 

blok mleczny - przepis

Źródło: Getty/iStock

Biały blok mleczny - dodatki

Choć podstawowy przepis na włoski blok zawiera tylko pokruszone herbatniki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć tu więcej dobroci. Jako dodatki do takiej mlecznej masy świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju bakalie, a w szczególności suszona żurawina i migdały, pistacje czy wszelkie inne orzechy. Jeśli jednak lubicie więcej chrupkości, oprócz pokruszonych ciasteczek możecie też dorzucić dmuchany ryż preparowany i przygotować nieco mniej tradycyjną, ale przepyszną wersję tego przepisu. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie zrobić swój własny włoski blok mleczny z ulubionymi dodatkami.

Przepis na włoski blok mleczny

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 3 łyżki mleka w proszku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • herbatniki. 

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem podgrzewamy mleko skondensowane ze śmietaną i mlekiem w proszku. Dokładnie mieszamy masę, aż stanie się jednolita, a na koniec wrzucamy do niej lekko połamane herbatniki.

Całość wylewamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego, natłuszczonego wcześniej masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia czy folią spożywczą. Tak przygotowany włoski blok dostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.

Dopiero gdy całość porządnie stężeje i się schłodzi, możemy przechodzić do krojenia. Biały blok mleczny można tradycyjnie podzielić na cienkie plastry lub zrobić to bardziej po włosku i stworzyć małe, kwadratowe kawałki na jeden kęs.

 

Źródło: www.delirec.com