Większość przepisów na tort czekoladowy zaczyna się od kilkuskładnikowego biszkoptu. Następnie robi się krem na śmietanie, maśle czy serku mascarpone, a na koniec wszystko pokrywamy tynkiem, masą cukrową lub po prostu polewą. To daje w sumie długą listę zakupów, a co za tym idzie, spory wydatek.  Na szczęście istnieje znacznie prostszy, szybszy i tańszy sposób na taki deser.

Prosty tort czekoladowy z 2 składników

Najprostszy przepis na tort czekoladowy zrobicie tylko 2 składników, czyli jajek i rozpuszczonej czekolady. Ta receptura jest mało znana, a to wielka szkoda, bo zdecydowanie zasługuje na wielką popularność. Przygotowanie takiego ciasta jest bowiem banalnie proste, a efekt zachwyca smakiem i prezentacją na stole. 

Ten prosty przepis możecie zobaczyć na Instagramowym profilu @argentinadietacetogenica. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Sprawdźcie, jak zrobić tort czekoladowy z 2 składników, a nie wrócicie już do żadnej innej receptury.

Najprostszy przepis na tort czekoladowy

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 375 g czekolady.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z płynną, przestudzoną czekoladą. Następnie do masy czekoladowej stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy całość. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej gotową masę czekoladową. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut. Gotowe ciasto studzimy i przekrajamy na 2 lub 3 równe blaty, a następnie przekładamy ulubionym nadzieniem.

Czym można przełożyć tort czekoladowy?

Aby tort czekoladowy był wilgotny i miał jeszcze więcej smaku, warto przełożyć go ulubionym nadzieniem. W tej roli świetnie sprawdzi się:

Źródło: Instagram.com/argentinadietacetogenica/