Kiedy przychodzi weekend często szykujemy coś słodkiego, aby umilić sobie wolne dni i podać coś extra do niedzielnego obiadu. W taki upał nikomu jednak nie chce się kombinować i godzinami stać przy cieście drożdżowym czy przekładanych biszkoptach. Najlepiej więc wziąć kilka prostych składników i zamienić je w proste ciasto budyniowe z jabłkami. Ten wypiek wygląda jak z drogiej cukierni, a powstaje raz-dwa.
Jak zrobić szybkie ciasto budyniowe?
Aby przygotować ten szybki wypiek, oprócz jabłek i budyniu, musimy mieć pod ręką tylko kilka podstawowych produktów, takich jak jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Jeśli jednak chodzi o dodatki, nie warto wykorzystywać gotowego budyniu z torebki, gdyż łatwo możemy zrobić go sami z mleka, skrobi i jajka. Przyda się też oczywiście odrobina aromatycznego cukru waniliowego, dzięki któremu ciasto będzie jeszcze bardziej apetyczne. Zobaczcie jak zamienić wszystkie te składniki w ekspresowe ciasto na każdą okazję.
Przepis na szybkie ciasto budyniowe z jabłkami
Składniki:
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 350 ml mleka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kremu, czyli gotujemy gęsty budyń z 250 ml mleka, 2 łyżeczek cukru wanilinowego, 15 g skrobi i 1 jajka. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i przykrywamy folią.
2. Teraz bierzemy się za masę na ciasto. Najpierw ubijamy 2 jajka ze 100 g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Następnie dolewamy 100 ml mleka, a potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych. Wszystko dokładnie miksujemy, a na koniec obieramy jabłka, kroimy je w na małe kawałki i połowę dodajemy do ciasta, a resztę zostawiamy do dekoracji.
3. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu wykładamy wystudzony budyń i resztę jabłek. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.