Przygotowując ciasto budyniowe bez pieczenia nie ma też ryzyka, że cokolwiek się przypali. Jeśli więc nie przepadacie za pieczeniem lub zbyt często wychodzą wam zakalce, to ciasto dla was. Poza mieszaniem budyniu i galaretki, większość pracy wykona za was lodówka.

Podajemy przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Jeśli wykorzystacie ciut większą, ciasto będzie nieco niższe i możecie potrzebować nieco więcej biszkoptów - ale na pewno wyjdzie. Oprócz malin czy truskawek świetnie sprawdzą się inne owoce - jagody, borówki amerykańskie, banany czy brzoskwinie. Nie dodawajcie tylko świeżego kiwi i ananasa - mogą utrudnić tężenie galaretki. 

Warstwowy budyniowiec bez pieczenia - przepis

Składniki (na formę 20 cm, wysokości 8 cm):

  • 130 g (ok. 16 sztuk) podłużnych biszkoptów typu lady fingers 
  • 500 g ulubionych owoców (np. truskawek lub malin)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/4 kostki (50 g) masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki o dowolnym smaku, np. truskawkowej
  • 3 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Formę, wraz z rantem, wysmarujcie masłem.
  2. Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Podzielcie je na mniejsze kawałki, by wypełnić luki. Ranty obłóżcie paskami papieru do pieczenia. 
  3. Ugotujcie budyń: do garnka wlejcie 1,5 szklanki mleka i dodajcie 50 g masła. Przelejcie do osobnego naczynia pozostałą część mleka i wsypcie do niego oba budynie i cukier. Wymieszajcie do rozpuszczenia. 
  4. W międzyczasie mleko z masłem doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie gaz do minimum i wlejcie mieszankę z budyniu i cukru do mleka z masłem.
  5. Zwiększcie nieco moc palnika i zacznijcie energicznie mieszać. Gdy zacznie gęstnieć, mieszajcie powoli, aż się zagotuje.
  6. Mieszajcie przez kolejne 1-3 minuty, aż konsystencja będzie zupełnie gładka (bez grudek). 
  7. Wyłączcie gaz i gorący budyń przelejcie do formy wyłożonej biszkoptami. Wyrównajcie budyniową warstwę. 
  8. Odczekajcie 5-7 minut, aż budyń nieco przestygnie i ułóżcie drugą warstwę biszkoptów, przycinając je i wypełniając przestrzeń w przerwach. 
  9. Na biszkoptach rozłóżcie umyte, osuszone i pokrojone owoce. 
  10. Formę z przestudzonym budyniem włóżcie do lodówki i zajmijcie się galaretką.
  11. 2 galaretki zalejcie wrzątkiem, mieszajcie cały czas do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę przestudźcie. 
  12. Ciasto zalewajcie tężejącą galaretką (powinna mieć konsystencję gęstego kisielu, ale być już dość chłodna).
  13. Gotowe ciasto budyniowe bez pieczenia umieśćcie w lodówce do całkowitego stężenia galaretki - do 5 godzin. 
  14. Przechowujcie ciasto w lodówce, pozostanie świeże nawet przez kilka dni.