Goście dzwonią, że będą za godzinę, a wy nie macie nic do kawy? Zamiast pędzić na zakupy, lepiej zagotujcie wodę na galaretkę, a cała reszta potrwa już tylko chwilę. Piankowe ciasto to najprostszy i najtańszy deser, jaki możecie sobie wymarzyć. 

Jak zrobić piankowe ciasto? Wystarczą 2 składniki

Aby zrobić błyskawiczny i tani, a przy tym pyszny i pięknie wyglądający deser, potrzebujecie tylko 1 paczki galaretki oraz garści herbatników. Z takich dwóch niepozornych produktów można wyczarować piankowe ciasto o dowolnym smaku i kolorze. Wystarczy wybrać truskawkową, cytrynową czy agrestową galaretkę, a wtedy pianka nabierze pięknej barwy i smakowitego aromatu.

Piankowe ciasto - dodatki

Aby piankowe ciasto było jeszcze ciekawsze, możecie przygotować aż 2 galaretki w różnych smakach i kolorach, a w ten sposób powstanie dwukolorowe nadzienie. Co więcej, dodatkowo możecie dorzucić do środka ulubione owoce, takie jak borówki, maliny czy jagody, a wtedy szybkie ciasto pianka będzie jeszcze pyszniejsze i bardziej efektowne. Zobaczcie proporcje składników i przepis krok po kroku, a następnie bierzcie się za gotowanie.

Prosty przepis na piankowe ciasto

Składniki:

  • 1 galaretka o dowolnym smaku,
  • 100 ml wrzątku,
  • kilka herbatników.

Przygotowanie:

Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i pokrywamy szczelnie herbatnikami. Opakowanie galaretki dokładnie rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, a następnie ubijamy mikserem przez 15-20 sekund, aż stworzy się puszysta pianka. Gotową masę piankową wylewamy na herbatniki, a na nich układamy kolejną warstwę ciasteczek. Tak przygotowane piankowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż porządnie stężeje. Przed podaniem, kroimy je na pojedyncze porcje wielkości jednego herbatnika.