Domowy budyń bez grama mleka i mąki to nie żart. Jeśli macie ochotę na gładki, aksamitny krem, koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie w szoku. Wystarczy użyć pewnego dobrze znanego produktu prosto z warzywniaka. Kosztuje tylko kilka zł, a powstanie z niego cały garnek pełen pysznego budyniu. Nie wierzyliśmy, dopóki sami nie spróbowaliśmy.

Gęsty domowy budyń z wyjątkowego składnika

Nasze mamy i babcie przez lata robiły domowy budyń, po prostu gotując mleko z dodatkiem skrobi i cukru. W ten sposób szybko i za niewielką cenę wyczarowywały pyszny deser dla dzieci i nie tylko. Z biegiem czasu kuchnia jednak mocno się rozwinęła i teraz, by zrobić gęsty, kremowy pudding, wcale nie potrzebujemy żadnego z powyższych składników. Można za to wykorzystać pewne bardzo znane warzywo. Ostatnim hitem stał się bowiem budyń z kalafiora, który do złudzenia przypomina kolorem i konsystencją znany nam przepis i smakuje rewelacyjnie, choć zupełnie inaczej niż waniliowy czy śmietankowy deser, który znamy z torebki. 

Jak zrobić budyń z kalafiora?

Jak zamienić kalafior w domowy budyń - to banalnie proste. Wystarczy tylko ugotowany kalafior, trochę mleka, kilka jajek, odrobina masła i garstka bułki tartej. Do tego musimy dorzucić jeszcze podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz, jednak obowiązkowa jest jeszcze szczypta aromatycznej gałki muszkatołowej, bo to właśnie ona nadaje całości smak i aromat. Wszystko musimy połączyć w puszystą, delikatną masę, a następnie ściąć w kąpieli wodnej. W ten sposób otrzymamy gładki, kremowy budyń z kalafiora, idealny jako elegancka przystawka dla gości.

Przepis na budyń z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kalafior myjemy, pozbawiamy liści i dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy go w wodzie z mlekiem do miękkości.

2. Ugotowany kalafior przyprawiamy, tłuczemy na gładkie puree i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z masłem.

3. Kalafiorowe puree mieszamy z utartymi żółtkami i bułką tartą, a na koniec dodajemy pianę i delikatnie wszystko łączymy szpatułką.

4. Tak przygotowany budyń z kalafiora przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy w kąpieli wodnej, aż się zetnie.