Wydaje wam się, że nie macie ręki do ciast? Przepis na ciasto chałwowe was uratuje. Ten deser wygląda jak z najlepszej cukierni, a robi się go dosłownie chwilę. Co więcej, wychodzi każdemu i zawsze pierwsze znika ze stołu. Nie czekajcie ani chwili dłużej, tylko weźcie kilka składników i wyczarujcie ten przysmak, a już po pierwszym kęsie zakochacie się w nim bez reszty.

Proste ciasto chałwowe

W cukierniach i kawiarniach często można spotkać tort chałwowy. Ten elegancki przysmak wymaga jednak dość dużo pracy, dlatego na co dzień znacznie lepiej sprawdza się ciasto chałwowe bez pieczenia, na spodzie z herbatników, które robi się tylko z 6 składników. Podstawą do stworzenia pysznego kremu na zimno jest bita śmietana i serek mascarpone, a cały smak gwarantuje dodatek chałwy. Tylko tyle wystarczy, aby powstało połączenie smaków godne najlepszych cukierników.

Taki deser powstaje w mgnieniu oka, zawsze się udaje, a do tego nie wymaga wiele pracy. Wystarczy chwila miksowania, przełożenie kilku warstw i gotowe. Resztę stanowi już tylko cierpliwe czekanie, aż smakołyk schłodzi się w lodówce. Zobaczcie ten dziecinnie prosty przepis i koniecznie go przetestujcie, a gdy raz spróbujecie, będziecie robili je co tydzień.

Szybkie ciasto chałwowe - dodatki

Oczywiście podstawową wersję można wzbogacać dowolnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i wygląd ciasta. Najlepszym pomysłem będzie dorzucenie takich produktów jak:

  • mielone orzechy,
  • wiórki kokosowe,
  • rodzynki,
  • pokrojone banany,
  • starta czekolada,
  • odrobina masła orzechowego,
  • ulubiony dżem.

Ciasto chałwowe - przepis

Składniki:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 300 g kajmaku z puszki
  • 60 szt. herbatników
  • 1 śmietan-fix
  • 100 g chałwy

Przygotowanie:

1. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy stopniowo kajmak oraz śmietan-fix i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Na koniec drobno kruszymy w palcach chałwę i łączymy ją z kremem.

2. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm wykładamy herbatnikami. Na tym rozsmarowujemy 1/3 masy chałwowej i znów układamy herbatniki. Wszystko powtarzamy, aż do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą mają być drobno pokruszone herbatniki.

3. Gotowe ciasto chałwowe wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a nawet na całą noc.