Z porządnego wesela nikt nie może wyjść głodny. Stoły aż się uginają od różnych pyszności i aż trudno się zdecydować na to, co wybrać do jedzenia. W trakcie imprezy zawsze robi się tłoczno przy przekąskach na zimno, które są w sam raz na czas pomiędzy ciepłymi posiłkami. Musi się tam znaleźć talerz wędlin, sery oraz oczywiście sałatka. I to nie byle jaka - w końcu musi dać gościom energię do tego, by mogli tańczyć do białego rana. Poniżej znajdziecie przepis na właśnie taką sałatkę - jest pyszna, sycąca i sprawdzi się jako przystawka na każdej imprezie (nie tylko weselnej). 

Najlepsza sałatka weselna

Składniki:

Do przygotowania sałatki potrzebujecie kilku ziemniaków (ok. 250 g), 2 marchewek i 1 cebuli. Do tego jeszcze 1 większa puszka tuńczyka (250 g), 4 jajka, kawałek sera żółtego, 200 g majonezu oraz łyżka cukru, łyżka octu, pół łyżeczki soli i natka pietruszki. Potrzebne wam będą też małe salaterki. 

Przygotowanie:

Najpierw obierzcie ziemniaki oraz marchewki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć ok. 30 minut. Po tym czasie ostudzone warzywa zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Jajka również ugotujcie, a po obraniu oddzielcie żółtka od białek. Białka zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a żółtka na małych.
Obraną cebulę posiekajcie drobno i wymieszajcie ją w misce z cukrem, octem i solą. Całość zalejcie wrzątkiem, odstawcie na pół godziny, a potem odcedźcie. Tuńczyka odcedźcie i włóżcie do osobnej miski. Rozróbcie widelcem. 
Następnie wszystkie składniki ułóżcie w salaterkach warstwami i przekładajcie porcją majonezu. Najpierw ugotowane ziemniaki, a później kolejno cebula, tuńczyk, starty ser, białka jajek i marchew. Ostatnią warstwę stanowią żółtka jaj, posypane posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem włóżcie salaterki do lodówki na parę godzin - dzięki temu sałatka będzie smaczniejsza. 

Inne imprezowe hity - przepisy

Jeżeli szukacie inspiracji na przyjęcie, służymy pomocą. Zebraliśmy dla was kilka propozycji, które sprawdzą się na każdej imprezie: