Macie własną cukinię lub mijacie ją codziennie na straganie po coraz niższej cenie? Wykorzystajcie ten skarb lata i zróbcie zapasy na całą zimę. Oto prosty sposób na najlepszą surówkę z cukinii i nie tylko. Dodajcie do niej jeszcze inne warzywo, a będzie cieszyła oko i podniebienie. Ten smak od razu trafia we wszystkie gusta i każdy, kto spróbuje, natychmiast prosi o przepis.
Jak zrobić sałatkę z cukinii?
Aby móc cieszyć się smakiem chrupiącej cukinii przez cały rok, najlepiej przygotować już teraz zapas słoików z tych pysznym warzywem. Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z czerwoną papryką, na którą również mamy sezon, więc właśnie teraz jest zdecydowanie najtańsza i najsmaczniejsza. Połączenie tych dwóch składników z warzywniaka tworzy idealną mieszankę smaku i chrupkości, a gdy dodamy jeszcze cebulę i marchew, otrzymamy już coś absolutnie przepysznego.
Tak przygotowana sałatka z cukinii i papryki z dodatkami będzie przepięknie wyglądała w słoikach i na talerzach, więc od razu zróbcie większy zapas, bo bardzo szybko zniknie ze spiżarni. Aby jednak mieć pewność, że wszystkie słoiki przetrwają długie miesiące, najlepiej pasteryzować gotowe przetwory przez 15 minut w piekarniku. Dzięki temu zachowają konsystencję, pełnię smaku i piękny kolor.
Prosty przepis na sałatkę z cukinii i papryki
Składniki:
- 2 kg młodych, niewielkich cukinii
- 2 papryki czerwone
- 4 marchewki
- 3 cebule
- 1 l wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki soli
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
1. Cukinie myjemy, odcinamy ich końcówki i kroimy je w słupki lub plastry. Następnie zasypujemy pokrojone warzywo 2 łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
2. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek papryki oraz obieramy marchew i cebule. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki. Po upływie 2 godzin dorzucamy je do cukinii i wszystko razem mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę do czystych, wyparzonych słoików.
3. W garnku zagotowujemy wodą z cukrem i octem, a następnie zalewamy tą mieszanką wypełnione warzywami słoiki. Mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy sałatkę w piekarniku przez 15 minut.