Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już się wam przejadła, mamy przepyszną alternatywę. Weźcie inne warzywo, które kosztuje teraz grosze, zetrzyjcie je w ten sam sposób i dodajcie parę niedrogich dodatków, a w kilka chwil przygotujecie obłędny warzywny dodatek. Taka surówka do obiadu zawsze znika pierwsza, jeszcze przed ziemniakami i kotletem.
Surówka z marchewki to nie wszystko - jest lepszy zamiennik
Aby przygotować podobnie wyglądającą, choć zupełnie inną w smaku surówkę, warto zamienić marchewkę na dynię. Ten niedoceniany produkt kosztuje teraz grosze, bo właśnie zaczyna się na niego sezon. Choć surówka z dyni nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej, to zdecydowanie zasługuje na większe uznanie. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi, a od razu zapragniecie sami spróbować. Gwarantujemy, że już po pierwszym kęsie nie pożałujecie.
Jak zrobić surówkę z dyni do obiadu?
Surówka z dyni to równie prosty i szybki przepis, co mizeria czy sałatka z pomidorów i cebuli. Wystarczy tylko obrać dynię i zetrzeć ją na tarce o średnich oczkach, razem z jabłkiem, cebulką i kilkoma dodatkami. Przyda się klasyczny sałatkowo-surówkowy zestaw, czyli olej, ocet, sól i cukier. Resztę dodatków możecie dorzucić według uznania, gdyż sprawdzi się tu także por, czerwona papryka, a nawet kapusta kiszona, ogórki konserwowe, a nawet sok z pomarańczy czy miód.
Możliwości jest całe mnóstwo, a wszystko zależy tylko od waszych preferencji smakowych i kulinarnej kreatywności. Poniżej przedstawiamy jednak klasyczny przepis na surówkę z dyni, który będzie świetną bazą do innych smacznych modyfikacji.
Prosta surówka z dyni - przepis
Składniki:
- 300 g surowej dyni
- 2 jabłka
- 1 małą cebula
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię i jabłka obieramy i wydrążamy z pestek, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę również cebulkę obieramy i drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy olej, ocet, cukier oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin. Im dłużej surówka z dyni będzie się chłodziła, tym więcej nabierze smaku i aromatu.
Co można zrobić z dyni surowej - inne pomysły
Jeśli surówka z dyni was nie przekonuje, wypróbujcie inne dyniowe przysmaki. Ten jesienny pomarańczowy skarb można też wykorzystać na surowo jako dodatek do:
- gotowania owsianki,
- miksowania koktajli,
- wyciskania domowych warzywno-owocowych soków,
- zmiksowania na dyniowe puree.