Mizeria, pomidory z cebulą i sałata ze śmietaną to obiadowe symbole lata, ale z czasem mogą się już znudzić i przejeść. Wtedy warto sięgnąć po kolejną sezonową gwiazdę, czyli młodą kapustę. To właśnie z niej powstaje najpyszniejsza szybka surówka, która zachwyca każdego. Zobaczcie szybki przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie wypróbujcie to połączenie smaków w swoich kuchniach. Nie pożałujecie.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty w 5 minut?
Surówki z młodej kapusty różnią się składnikami, sosami i przyprawami, jednak ta od Tomasza Strzelczyka zachwyca prostotą i genialnym miksem smaków. Ulubiony kucharz internautów łączy wczesną kapustę z klasycznymi dodatkami, takimi jak cebula i jabłko, jednak sekretnym składnikiem tego przepisu jest świeża mięta. To właśnie dzięki tym aromatycznym listkom surówka zachwyca lekkością i świeżością, co szczególnie ceni się podczas upalnych dni.
Dressing jest już klasyczny i banalnie prosty, gdyż składa się z oleju, octu i miodu. Do tego podstawowe przyprawy, czyli pieprz oraz sól i pyszny sos gotowy. Zobaczcie, jak zrobić ten pyszny dodatek do obiadu krok po kroku.
Przepis na surówkę z młodej kapusty Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka prawdziwego miodu
- 1 łyżka octu
- 4 listki mięty
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Młodą kapustę myjemy i szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a jabłko w cienkie półplasterki. Miętę i natkę pietruszki drobno siekamy.
2. W miseczce mieszamy olej, ocet, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się w gładki sos.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i porządnie mieszamy. Gotowa surówka najlepiej smakuje po odstawieniu na około 30 minut.