Marzy wam się chrupiąca, świeża i wyrazista surówka do obiadu, ale mizeria, buraczki czy colesław już się wam przejadły? Spróbujcie genialnego przepisu Tomasza Strzelczyka, a zyskacie nowego kulinarnego ulubieńca, który pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Ta surówka powstaje tylko z 2 składników, a cały jej smak tkwi w genialnym sosie. Zdziwicie się, co jest jego bazą. 

Jak zrobić prostą surówkę? Patent Tomasza Strzelczyka

Nawet najlepszy kotlet schabowy czy mielony nie smakuje tak dobrze bez chrupiącej, świeżej surówki. Zwykle jednak podajemy w tej roli colesław, kiszoną kapustę czy buraczki w różnych odsłonach, a jest znacznie lepszy i równie prosty patent. Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube przepis na błyskawiczną surówkę z wczesnej kapusty i cebuli, jednak cała magia tej receptury tkwi w wyjątkowym sosie. 

Strzelczyk robi bowiem sos na bazie majonezu, który blenduje z ogórkami kiszonymi, ziołami i czosnkiem. W ten sposób otrzymuje obłędną mieszankę smaków i aromatów o idealnie gładkiej, aksamitnej konsystencji. Na koniec jednak dorzuca jeszcze do sosu odrobinę musztardy francuskiej, która dodatkowo podkręca charakter i dodaje płynnemu dresingowi elementu chrupkości. 

Zobaczcie, jak zrobić prostą surówkę według przepisu Tomasza Strzelczyka. Dokładne proporcje składników i sposób przygotowania znajdziecie poniżej.

surówka przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na surówkę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy i przekładamy do dużej miski. Czerwone cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka, a następnie dorzucamy do kapusty i delikatnie mieszamy całość.

Teraz bierzemy się za sos. Do wysokiego naczynia wrzucamy ogórki kiszone z majonezem, koperkiem, natką pietruszki, obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. Wszystko blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy musztardę francuską.

Sos przelewamy do posiekanych warzyw i dokładnie mieszamy całość. Gotowa surówka z kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę. 

Inne surówki, do których pasuje sos z ogórków kiszonych

Jeśli surówka z młodej kapusty nie jest waszym ulubionym dodatkiem do obiadu, ten sam sos możecie wykorzystać również do innych mieszanek warzyw. Dresing z ogórków kiszonych świetnie sprawdzi się też do kapusty pekińskiej, selera naciowego, marchewki, a nawet gotowego mixu sałat. Spróbujcie różnych wariantów i sami wybierzcie swój ulubiony. 

 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA