Surówka z czerwonej kapusty to częsty gość na naszych stołach, Robi się ją prosto i pasuje do wszystkiego, ale nie zawsze jest tak wyrazista i pełna smaku, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc dodać do niej coś ekstra, a wtedy nabierze charakteru i będzie przepyszna nawet do chrupania solo. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, aby wyszła lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.
Co zrobić, aby surówka z czerwonej kapusty była miękka?
Czasem zdarza się tak, że surówka z czerwonej kapusty smakuje pysznie, ale jest strasznie twarda. Zanim więc połączymy czerwoną kapustę z jakimikolwiek dodatkami, należy więc ją odpowiednio przygotować. W tym celu wystarczy tylko drobno poszatkować kapustę, przełożyć do miski, posolić i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jeśli macie czas, najlepiej odłożyć ją tam nawet na całą noc, a dzięki tej prostej czynności warzywo puści soki i lekko zmięknie, ale wciąż będzie chrupiące. Dopiero po tej czynności bierzemy się za dodawanie wszystkich innych składników.
Co dodać do kapusty czerwonej?
Choć każdy robi przepis na surówkę z czerwonej kapusty po swojemu, to zwykle pojawiają się tam podobne składniki, takie jak marchew, cebulka i olej oraz ocet. Można to jednak zrobić znacznie ciekawiej, dorzucając do miski podsmażone jabłka z boczkiem. W ten sposób całość nabierze nie tylko znacznie bardziej wyrazistego smaku, ale i stanie się sycąca. Jakby tego było mało, taką mieszanką warto też wzbogacić dodatkowo garścią czegoś chrupiącego, a w tej roli najlepiej sprawdzą się prażone orzechy włoskie pełne pięknego aromatu. Do tego już tylko sos, a ten będzie dla odmiany dość klasyczny, bo składający się z oleju, octu, miodu i musztardy. Na koniec sól i pieprz oraz odrobina chili i wyjątkowa surówka z czerwonej kapusty jest gotowa.
Ten pomysłowy przepis pochodzi z Instagramowego profilu @essen_paradies. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej kapusty,
- 125 g boczku,
- 2 cebulki szalotki
- 1 średnie jabłko,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- po pół łyżeczki pieprzu i płatków chili,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, a następnie drobno szatkujemy. Szalotkę obieramy i siekamy, a z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Boczek również drobno kroimy, a następnie podsmażamy razem z szalotką. Następnie dorzucamy na patelnię jabłko i dalej smażymy całość jeszcze przez około 5 minut. Na koniec prażymy orzechy włoskie na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos, czyli mieszamy olej, miód, musztardę, ocet i przyprawy. Poszatkowaną czerwoną kapustę łączymy z podsmażonymi dodatkami, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Całość porządnie mieszamy i od razu podajemy na stół.
Źródło: Instagram.com/essen_paradies/