Hasło słowiański żeń-szeń pojawia się co jakiś czas w internecie, ale mało kto wie, czym jest ten produkt. Wbrew mało mówiącej nazwie, okazuje się, że mamy go często tuż pod nosem, a mimo to wciąż nie wykorzystujemy w pełni jego potencjału. Poznajcie ten składnik bliżej i zobaczcie, co potrafi. 

Czym jest słowiański żeń-szeń?

Jeśli wydaje wam się, że ten produkt to coś, co trudno dostać w sklepach i kosztuje majątek, to będziecie zdziwieni. Okazuje się bowiem, że pod tą tajemniczą nazwą kryje się nasz zwykły polski chrzan. Te dwa korzenie porównuje się ze względu na ich cenne właściwości, gdyż zarówno żeń-szeń, jak i chrzan zawierają mnóstwo wartościowych substancji. Zamiast więc chwalić cudze, poznajcie lepiej swoje i zobaczcie, co potrafi nasz zwykły, tani i łatwo dostępny chrzan pospolity.

Chrzan - właściwości 

Wyrazisty smak i mocny aromat to tylko początek wszystkich zalet, jakie drzemią w tym niepozornym korzeniu. Oprócz walorów smakowych, znajdziemy w nim też witaminy C, E oraz te z grupy B, a do tego prowitaminę A oraz szereg minerałów, takich jak fosfor, żelazo, potas, wapń i magnez. Tak bogaty skład sprawia, że działa on na cały organizm, przynosząc mnóstwo korzyści:

  • wzmacnia odporność,
  • działa grzybobójczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • poprawia trawienie,
  • wspiera pracę jelit,
  • działa przeciwbólowo,
  • przyspiesza metabolizm,
  • ma właściwości moczopędne,
  • pomaga przy zaparciach,
  • reguluje poziom glukozy.

Do czego wykorzystać korzeń chrzanu?

Wbrew pozorom tarty chrzan nadaje się nie tylko do ćwikły, mięs czy sosów, ale świetnie wzbogaci też twarożek czy pastę kanapkową. Co więcej, taki produkt przyda się też do napojów, bo mało kto wie, że z chrzanu można zrobić wartościowy syrop lub po prostu dodawać plasterki korzenia do herbaty. Spróbujcie chociaż raz zastosować go w tym nieco innym wydaniu, a być może polubicie się z nim jeszcze bardziej.