Serek homogenizowany to stały bywalec wielu lodówek, ale zwykle jemy go wprost z kubeczka, a to tylko początek możliwości. Nie każdy wie, że ten produkt jest genialną bazą do przygotowania wielu innych przepisów, a jednym z najlepszych i najprostszych jest puszysty piankowy deser czekoladowy. Zobaczcie, jak łatwo się go robi, a pokochacie serek homogenizowany jeszcze bardziej niż do tej pory.

Jak zrobić piankowy deser z serka homogenizowanego?

Aby zamienić zwykły serek homogenizowany w przepyszny i efektowny przysmak potrzebujecie zaledwie kwadrans. Otóż na genialny piankowy deser, wystarczą tylko 2 jajka, trochę kremówki i pół tabliczki czekolady. Do takiej bazy dodajemy jeszcze oczywiście ulubione słodzidło i opcjonalnie więcej kakao, aby całość miała jeszcze głębszy smak i mocniejszy kolor. Jeśli natomiast lubicie aromatyczne desery, możecie wlać też kilka kropli ulubionego aromatu, szczyptę cynamonu lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

Z tego prostego i niedrogiego zestawu w dosłownie 15 minut powstanie przepyszna czekoladowa pianka, która zachwyca delikatną, puszystą i obłędnie kremową konsystencją. Potem jednak przyda się jeszcze trochę cierpliwości, bo choć chciałoby się wyjeść ten mus prosto z miski, to piankowy deser najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę

Zobaczcie dokładne proporcje składników oraz sposób przygotowania i koniecznie zapiszcie ten przepis, bo po pierwszym spróbowaniu, prawdopodobnie będziecie do niego regularnie wracać.

przepis na piankowy deser

Piankowy deser z serka homogenizowanego - przepis

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g śmietanki 30%,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 czubata łyżka kakao.

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej na garnku z wrzątkiem. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz kakao i dokładnie mieszamy całość.

Na koniec w jednej misce miksujemy białka na sztywną pianę, a w drugiej ubijamy śmietankę. Obie masy dodajemy do czekoladowej bazy i bardzo delikatnie łączymy wszystko na delikatną piankę czekoladową.

Masę przelewamy do szklanek, pucharków lub miseczek i gotowe. Pianka z serka homogenizowanego powinna jednak chłodzić się w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem. 

Do czego wykorzystać serek homogenizowany? Inne pomysły

Jeśli nie macie akurat ochoty na piankowy deser czekoladowy, wykorzystajcie serek homogenizowany do innych smakołyków. Z tego taniego produktu z kubeczka można też zrobić długą listę przeróżnych pyszności, a najciekawsze propozycje to: