Nie zawsze mam czas i chęci, by piec ciasto, a moja rodzina często domaga się czegoś słodkiego na podwieczorek. Nie chcę kupować gotowców, więc wymyśliłam deser bez pieczenia, który robi się błyskawicznie i jedynie z 2 składników. A największą zaletą jest to, że gdy raz pokazałam dziecku, jak go zrobić, teraz sama przygotowuje słodkie pianki. Ja nawet nie zaglądam do kuchni. Jedyne co muszę zrobić, to kupić składniki.

Lekkie pianki ze skyru

Szukałam deseru, który jednocześnie będzie pyszny i słodki, ale bez zbędnych dodatków, kalorii i tłuszczy. Robiłam już wcześniej pianki z białek, ale nie zawsze mam je pod ręką, wiec wymyśliłam pianki ze skyru. Uwielbiam ten jogurt, bo nie zawiera tłuszczu i jest bogaty w białko. W jednym małym opakowaniu (150 g) jest go około 18 g, a w zwykłym jogurcie tylko 5-6 g.  Naturalny skyr jest też bogaty w węglowodany, witaminy z grupy B (B2 i B3), oraz rzadko dostępną poza mięsem witaminę B12. Zawiera też wapń, fosfor, potas i magnez. Dodatkowo wyróżnia się kremową konsystencją i lekko kwaskowatym smakiem. Skyr pozytywnie wpływa na florę jelitową, odporność organizmu, poprawia samopoczucie i zwiększa zdolność koncentracji.

Oprócz skyru potrzeba jeszcze tylko ulubionej galaretki, miksera i można zaczynać. Przygotujcie:

  • 2 opakowania skyru naturalnego (150 g)
  • 1 galaretka o ulubionym smaku
  • 200 ml wody
  • ewentualnie cukier puder do dekoracji

Zacznijcie od rozpuszczenia galaretki w 200 ml zagotowanej wody. Zwróćcie uwagę, aby bardzo dokładnie się rozpuściła, by na dnie nie zostały żadne drobinki. Pozostawcie do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna, ale jeszcze nie zacznie tężeć, wlejcie ją do miski i zacznijcie ubijać mikserem. Po pewnym czasie powinna się zrobić piana. Teraz zacznijcie dodawać skyr nadal ubijając. Powstałą masę piankową przelejcie do naczynia, najlepiej kwadratowego. Wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie deser powinien stężeć. Piankę krójcie na małe kawałki, a tuż przed jedzeniem posypcie z wierzchu cukrem pudrem.

Deser w pucharka na gładko

Jeśli nie jesteście fanami piankowych deserów, z tego samego zestawu możecie przygotować gładki i kremowy deser w pucharkach. Przygotowanie jest jeszcze prostsze, bo nawet nie musicie wyjmować miksera. W tej wersji potrzebujecie:

  • 2 opakowania naturalnego skyru
  • 1 galaretka
  • 150 ml wody

Galaretkę rozpuśćcie w 150 ml zagotowanej wody i odstawcie do ostygnięcia. W tym czasie do miski wrzućcie skyr i trzepaczką mieszajcie jogurt do czasu, aż będzie jednolity i gładki. Teraz ciągle mieszając stopniowo dolewajcie galaretkę, aż oba składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Całość przelejcie do szklanych pucharków i wstawcie do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie aksamitnie gładki deser jest gotowy.

Jeśli chcecie go przygotować na spotkanie ze znajomymi, na górę możecie dodać warstwę galaretki, i ozdobić owocami. Taki deser nie doda centymetrów w pasie, za to zadowoli każdego łasucha.

deser z dwóch składników bez pieczeniaGettyImages