Wszyscy wiemy jak cenne są płatki owsiane, jednak zwykle wykorzystujemy je tylko do owsianki czy śniadaniowych placuszków, a mało kto wie, że można z nich zrobić genialny spód do sernika. Wystarczy zblendować je z jednym niedrogim dodatkiem, a wszystko to zajmie dosłownie kilka minut. Zobaczcie, jakie to proste, a przy tym przepyszne. 

Jak zrobić spód do sernika z płatków owsianych?

Aby zamienić zwykłe płatki owsiane w pyszny spód do sernika, wystarczy zmiksować je z namoczonymi wcześniej daktylami, a całość nabierze nie tylko idealnej konsystencji, ale i przepysznego smaku. Tak przygotowana masa nie wymaga pieczenia i musimy ją tylko wyłożyć do blachy lub naczynia żaroodpornego, a potem schłodzić w lodówce. Brak konieczności pieczenia nie jest jednak jedyną korzyścią tego przepisu.

Głównym walorem są tu oczywiście wartości odżywcze takiego spodu, gdyż połączenie płatków owsianych i daktyli to cenna mieszanka witamin A, C, B i E oraz minerałów takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy wapń. Taki miks będzie więc o niebo korzystniejszy dla zdrowia i urody niż klasyczne ciasto kruche na bazie masła i mąki pszennej. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie zrobić swój ulubiony sernik na spodzie z płatków owsianych.

Owsiany spód do sernika - dodatki

Podstawowy przepis na spód do sernika to tylko płatki owsiane i daktyle, ale ten duet można dodatkowo urozmaicić kilkoma dodatkami. W tym celu wystarczy dorzucić do blendowania orzechy włoskie, migdały, nerkowce lub wiórki kokosowe. Dobrym pomysłem będzie też dodanie szczypty cynamonu lub kilku kropli esencji waniliowej lub ulubionego olejku zapachowego. 

Owsiany spód do sernika - przepis podstawowy

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 100 ml gorącej wody.

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Następnie blendujemy je (razem z wodą po moczeniu) z płatkami owsianymi aż zamienią się w gładką, gęstą masę. Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na spód naczynia żaroodpornego lub blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i gotowe.

Źródło: Facebook Policzona Szama