Macie w lodówce resztki różnych produktów i brakuje wam pomysłu co z nich zrobić? Zagniećcie szybkie ciasto kruche, a będziecie cieszyli się obłędną tartą na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak wyrazisty sos, a żeby go zrobić, warto dorzucić do podstawowej mieszanki 1 popularny składnik ze słoiczka. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie tego przepisu, a żadne resztki szynki czy serów już się wam nie zmarnują.

Jak zrobić spód do tarty?

Początkiem każdego przepisu na wytrawną tartę jest dobra ciasto kruche. Aby je zrobić, wystarczy tylko zimne masło, mąka i jajko, jednak warto dolać odrobinę zimnej wody, a dzięki temu dodatkowi, masa będzie miała idealną konsystencję, a po upieczeniu wyjdzie bajecznie krucha. Kruche ciasto powinno jednak wcześniej spędzić w lodówce co najmniej godzinę, ale, aby przyspieszyć cały proces, możemy włożyć je do zamrażarki na dosłownie 20 minut. 

Z czym można zrobić tartę na słono?

Dobre ciasto kruche to już połowa sukcesu, ale ważny jest również sos. Zwykle składa się on po prostu z rozmąconych jajek ze śmietaną, ale zdecydowanie warto dorzucić tu jeszcze jeden wyrazisty składnik, czyli musztardę. Już 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy genialnie podkręcą sos do tarty i sprawią, że po upieczeniu gotowe danie będzie pełne smaku i aromatu.

Jeśli natomiast chodzi o dodatki, możecie tu wykorzystać niemal wszystko, co akurat macie w lodówce. Do tarty na słono genialnie sprawdzą się bowiem wszelkiego rodzaju warzywa, wędliny czy sery. Dobrym pomysłem będą również dodatki ze słoiczków, takie jak suszone pomidory czy oliwki. Zobaczcie sprawdzony przepis na ciasto i sos, a resztę weźcie z tego, co akurat macie pod ręką.

Przepis na tartę z warzywami 

Składniki:

na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • szczypta soli.

na sos:

  • 6 jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione dodatki: warzywa, szynka bądź ser.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, a w tym celu siekamy nożem zimne masło z mąką, jajkiem, łyżką lodowatej wody i odrobiną soli. Gdy wszystko się już wstępnie połączy, szybko zagniatamy jednolitą masę, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do zamrażarki.

W tym czasie bierzemy się za sos, czyli łączymy w misce jajka, śmieankę, musztardę i przyprawy. Osobno przygotowujemy też dodatki, czyli kroimy ulubione warzywa bądź wędliny, a jeśli używamy sera, ścieramy go na tarce. 

Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód formy na tartę i robimy na całej powierzchni dziurki widelcem. Tak przygotowany spód do tarty pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach, a następnie wyjmujemy całość, wkładamy do środka nasze dodatki i zalewamy całość sosem. Teraz ponownie wkładamy tartę do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez około 40 minut.