Lubicie domowe pierogi, ale te ruskie i z kapustą już wam się przejadły? Zobaczcie pomysłowy przepis Jakuba Kuronia, a pokochacie to danie na nowo. Wystarczy przygotować ciasto nieco inaczej niż zwykle i doprawić farsz paroma aromatycznymi dodatkami, a gwarantujemy, że już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym smaku.

Jak zrobić ciasto na pierogi inaczej? Sposób Jakuba Kuronia

Tradycyjne ciasto na pierogi to po prostu mieszanka ciepłej wody i mąki oraz ewentualnie jajko. Aby jednak pierogi były jeszcze bardziej delikatne i rozpływające się w ustach, Jakub Kuroń przygotowuje je na cieście z mąki ryżowej i ziemniaczanej, które zalewa wrzątkiem w garnku. Tak przygotowaną, dokładnie połączoną mieszankę zestawiamy z ognia, po czym dolewamy olej i mieszamy całość. Następnie wykładamy ciasto pierogowe  na stolnicę posypaną mąką ryżową i wyrabiamy je dłońmi. Należy jednak robić to bardzo ostrożnie, bo masa jest gorąca. 

Teraz wystarczy już tylko cienko je rozwałkować i wypełnić smakowitym farszem. Na niego Jakub Kuroń też ma swój wyjątkowy przepis. Zobaczcie, z czym miesza mięso wołowe, aby zachwycało smakiem i wyjątkowym aromatem.

Przepis na pierogi Jakuba Kuronia

Składniki:

na ciasto:

  • 200 g mąki ryżowej,
  • 120 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 ml oleju,
  • 400 ml wody.

na farsz:

  • 300 g wołowiny krzyżowej,
  • pół małej cebuli (drobno posiekanej),
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego.

na sos:

  • 1 łyżka posiekanego drobno pora,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wołowinę mielimy i mieszamy ze wszystkimi dodatkami do farszu. Następnie przygotowujemy ciasto, łącząc obie mąki w garnku, zalewając je wrzątkiem i energicznie mieszając. Taką masę zdejmujemy z palnika, po czym dodajemy olej i łączymy całość. Gotową mieszankę wykładamy na stolnicę posypaną mąką ryżową, czekamy chwilę aż przestygnie i wyrabiamy je dłońmi.

Gotowe ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wycinamy z niego kwadraty około 7x7 cm. Na środku każdego kwadracika wykładamy farsz, a następnie sklejamy rogi do środka i mocno sklejamy. Tak przygotowane pierożki lekko smarujemy olejem, a następnie gotujemy na parze przez około 5 minut. W tym czasie mieszamy z miseczce wszystkie składniki sosu, a gdy pierożki będą gotowe, wykładamy je na talerze i polewamy aromatyczną mieszanką.

Źródło: kuron.com.pl