Klasyczny przepis na ciasto pierogowe to mieszanka ciepłej wody i mąki lub ewentualnie jajka. Można jednak zrobić to totalnie inaczej, a konsystencja gotowej masy będzie zachwycająco delikatna i plastyczna. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego i pewna nietypowa technika. Sami zobaczcie, o czym mowa a od razu zachcecie spróbować. 

Jak się robi ciasto na pierogi z patelni?

Okazuje się, że aby przygotować dobre ciasto na pierogi, oprócz wody i mąki, przyda się kubeczek jogurtu naturalnego. Choć ten składnik może wydawać się dziwny, to nie koniec niespodzianek, bo sposób przygotowania takiej masy też budzi wielkie zainteresowanie. Otóż jogurt wlewamy do gotującej się na patelni wody, dodajemy trochę oleju, a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy całość na gładkie ciasto. Potem wystarczy już tylko przestudzić taką masę i przełożyć ją na stolnicę, po czym dolać odrobinę oleju i wyrobić wszystko w dłoniach.

Tak przygotowane jogurtowe ciasto na pierogi idealnie nadaje się do smażenia i pasują do niego wszystkie nadzienia. Wystarczy więc nafaszerować je tym, co akurat mamy pod ręką, a następnie dokładnie zlepić w niewielkie pierożki i smażyć je na głębokiej patelni z mocno rozgrzanym olejem. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego przepisu. 

Jogurtowe ciasto na pierogi smażone - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 ml oleju,
  • 220 g mąki,
  • szczypta soli. 

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do głębokiej patelni, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, dolewamy jogurt z olejem, po czym wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 7 minut. Następnie dosypujemy mąkę i łączymy całość za pomocą szpatułki. Gdy masa będzie już jednolita, zdejmujemy ją z patelni i przekładamy na stolnicę. Tam lekko ją studzimy, po czym dolewamy resztę oleju i wyrabiamy gładkie ciasto w dłoniach.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe kawałki, a następnie każdy z nich lekko spłaszczamy w dłoniach. Gotowe placuszki nadziewamy ulubionym farszem, składamy na pół, dokładnie sklejamy i smażymy na głębokim tłuszczu przez około 5 minut