Jak zrobić ciasto na pierogi, aby było miękkie, delikatne i wspaniale plastyczne? Nic prostszego. Wystarczy, że do klasycznego zestawu składników dorzucicie 1 łyżkę popularnego, choć nie kojarzonego z tym przepisem dodatku z lodówki. Spróbujcie raz, a gdy poczujecie różnicę, zaczniecie robić to regularnie.

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie i elastyczne?

Tradycyjny przepis na ciasto na pierogi to nic innego jak mąka i gorąca woda. Do tego jeszcze tylko szczypta soli i podstawowy wariant gotowy. Niektórzy dodają do tego też jajko lub samo żółtko, a jeszcze inni wlewają nieco oleju lub masła. Jest jednak pewien jeszcze lepszy dodatek, o którym zdecydowanie za mało się mówi. Choć w pierwszej chwili brzmi to dość dziwnie, okazuje się, że dzięki dodatkowi 1 łyżki majonezu, ciasto na pierogi staje się delikatniejsze, bardziej miękkie i idealnie plastyczne. Takie ciasto pierogowe łatwo więc będzie rozwałkować i zlepić, bez ryzyka rozklejenia w czasie gotowania.

Warto też pamiętać, aby gotowe ciasto na pierogi z majonezem odstawić na chwilę przez wałkowaniem. Wystarczy już 30 minut takiego "odpoczywania" masy, a korzyści będą zauważalne gołym okiem. Takie ciasto zdecydowanie łatwiej się formuje, gdyż nie kurczy się podczas wałkowania. 

Miękkie ciasto na pierogi z majonezem - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • ok. 200 ml gorącej wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Następnie dodajemy majonez i zalewamy wszystko gorącą wodą, dodając ją stopniowo i ciągle mieszając. Gdy masa już wstępnie się połączy, wyrabiamy ją w dłoniach i gotową kulkę odkładamy pod przykryciem na 30 minut. Tak przygotowane ciasto na pierogi z majonezem wałkujemy, wypełniamy farszem i gotujemy jak zwykle.