Jeśli drożdżowa babka wielkanocna jest dla was za sucha i wolicie bardziej wilgotne ciasta, wybierzcie tę cytrynową z dodatkiem jogurtu. Tak przygotowane ciasto jest mięciutkie, przyjemnie mokre i obłędnie pachnące, a jego aromat zachwyca każdego. Co więcej, przepis jest banalnie prosty i składa się tylko z kilku produktów, jednak liczą się tu sztywne proporcje.

Jak się robi babkę cytrynową na jogurcie?

W książkach kucharskich i sieci co roku mnożą się coraz nowsze przepisy na babki wielkanocne, jednak najczęstszym wyborem co roku jest tradycyjna babka cytrynowa. To ciasto zachwyca nie tylko pięknym cytrusowym aromatem, ale gdy dodamy do niego jogurt naturalny, nabierze jeszcze delikatniejszej struktury i stanie się wyjątkowo wilgotne. Co więcej, jogurtowo-cytrynowa babka powstaje tylko z kilku składników, więc poradzi sobie z nią absolutnie każdy.

Trzeba tylko pamiętać, że cały sekret tkwi w ścisłych proporcjach oraz tym, że wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie cała praca pójdzie na marne i zamiast puszystego ciasta, otrzymamy gumowaty zakalec. Wyciągnijcie więc jogurt naturalny i jajka z lodówki na co najmniej 1-2 godziny przez planowanym pieczeniem ciasta, a wszystko pójdzie gładko.

Przepis na babkę jogurtowo-cytrynową pochodzi z kanału YouTube @Kulinarneprzygody. Dokładne proporcje składników i kroki przygotowania znajdziecie poniżej.

babka cytrynowa przepis

Jogurtowo-cytrynowa babka - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 budyń śmietankowy (40 g),
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Cytrynę przelewamy wrzątkiem i ścieramy z niej całą skórkę, a następnie dokładnie wyciskamy sok. Całe jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut, aż zamienią się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, olej oraz sok i skórkę z cytryny, ciągle miksując. Na koniec stopniowo wsypujemy przesianą mąkę oraz budyń i proszek do pieczenia i po raz ostatni łączymy wszystko na gładkie, jednolite ciasto.

Tak przygotowaną masę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut. Gotowa jogurtowo-cytrynowa babka smakuje pysznie solo, ale można ją też dodatkowo posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Ile może stać babka cytrynowa na jogurcie?

Jogurtowo-cytrynowa babka wielkanocna będzie smaczna i miękka nawet po 3-4 dniach, dlatego można ją przygotować z wyprzedzeniem. Ważne jednak, aby odpowiednio ją przechowywać. Najlepiej więc włożyć ją do szczelnie zamykanego pojemnika lub owinąć folią aluminiową, a wtedy nie wyschnie i zachowa piękny aromat. Co więcej, jogurtowa babka cytrynowa świetnie znosi mrożenie, więc nadwyżki ciasta po świętach możecie spokojnie wrzucić do zamrażalnika i odmrozić za jakiś czas. 

Źródło: Youtube.com/@Kulinarneprzygody