231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Pasztet jajeczny

Ocena:

4.5 (4)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pasztet jajeczny to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mięsnego wypieku, zwłaszcza na Wielkanoc. W kremowej masie oprócz ugotowanych na twardo i startych jajek lądują między innymi pachnący szczypiorek, musztarda i usmażona na złoto cebulka. Kompozycję dopełnia ser żółty, a wierzch rumieni się za sprawą bułki tartej i masła. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić apetyczny pasztet z jajek nie tylko na święta.  

Składniki:

  • jajka  10 szt.

  • cebula  1 szt.

  • olej  15 ml

  • bułka tarta  110 g

  • śmietana 18%  100 g

  • musztarda  10 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  4 g

  • masło  15 g

  • ser żółty  70 g

Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przyrządzamy 9 jajek na twardo (odliczamy około 8 minut od momentu zagotowania wody). Odcedzamy je i przekładamy do zimnej wody. Możemy od razu obtłuc skorupki, żeby łatwiej było je później ściągnąć. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy je. 

    pasztet jajeczny - obieranie jajek
  • Krok 2:

    Zdejmujemy łupinki z cebuli. Przepoławiamy ją i wycinamy z niej twardy rdzeń. Kroimy ją w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zarumieni. Uważamy, żeby jej nie przypalić, inaczej będzie miała wyczuwalny gorzki posmak. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia. 

    pasztet jajeczny - smażenie cebuli
  • Krok 3:

    Ścieramy jajka na twardo na dużych oczkach tarki. Opłukujemy szczypiorek w zimnej, bieżącej wodzie, po czym osuszamy go na bawełnianej ściereczce lub ręczniku papierowym. Drobno siekamy łodyżki. Pasztet z jajek będzie też świetnie smakował z dodatkiem koperku, cząbru lub estragonu. Ulubiony ser żółty (można wykorzystać mozzarellę w bloku lub szwajcarską odmianę typu ementaler) ścieramy na wiórki. Przygotowujemy i odmierzamy pozostałe składniki masy. 

    pasztet jajeczny - przygotowanie składników
  • Krok 4:

    Umieszczamy w misce starte jajka, podsmażoną cebulkę i posiekany szczypiorek, a także śmietanę, surowe żółtko, musztardę i bułkę tartą (zostawiamy 2 łyżki do posypania pasztetu z wierzchu przed upieczeniem). Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Jeśli chcemy urozmaicić nieco podstawowy przepis, świetnie będzie smakował na przykład pasztet jajeczny z pieczarkami lub wędzonym łososiem. Ubijamy białko, aż stworzy sztywną pianę. Łączymy je z masą. Robimy to ostrożnie, żeby nie naruszyć jego puszystej struktury. Dzięki temu pasztet będzie lekki i delikatny.  

    pasztet jajeczny - mieszanie masy
  • Krok 5:

    Zabezpieczamy keksówkę o wymiarach 10 x 22 cm papierem do pieczenia lub natłuszczamy ją. Przekładamy do niej masę na pasztet z jajkami. Wyrównujemy wierzch łyżką lub szpatułką. Posypujemy go startym serem i pozostałą bułką tartą. Na koniec polewamy roztopionym masłem. Pieczemy przez 30 minut w 180°C (tryb góra-dół). Po wystudzeniu wkładamy pasztet do lodówki i chłodzimy go, żeby całkowicie stężał, inaczej może się kruszyć podczas krojenia. 

    pasztet jajeczny - pieczenie
  • Krok 6:

    Dzielimy jajeczny pasztet wielkanocny na plastry i podajemy go z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje na przykład z sosem tatarskim, kremowym chrzanem lub ćwikłą. Można ozdobić go natką pietruszki lub łodyżkami szczypiorku. Pięknie prezentuje się na kanapce z chleba na zakwasie, z rzodkiewką i rzeżuchą.     

    pasztet jajeczny - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne